Krönikor

Läs en krönika om veckans ämnen. Innehållet är brett. Det som är utmärkande för krönikorna är att de är dagsaktuella personliga betraktelser. Vissa krönikor är särskilt personliga och/eller ger en inblick i någons vardagsliv.

Ett förtälts fascinerande historia

12 sep 2021

Vissa har passion för förtält. Det är en särskild konstruktion som många campare har glädje av. Har du något förhållande till förtält? Har du någon favorit. Här får du veta mer om förtältet Isabella.

Isabella förtält

Isabella Commodore är en kombination av klassisk Isabella-design och moderna material. Djupet på tre meter och möjligheten att välja mellan tre stativtyper har stora fördelar, särskilt för dig som växlar mellan säsongscamping och resande och gärna vill ha gott om plats i förtältet. Stora panelindelade panoramafönster gör Commodore till ett behagligt vardagsrum med ett unikt ljusinfall. Det är lätt att hålla ett bra inomhusklimat i förtältet, eftersom Commodore-modellen har myggnätsfönster med folieklaff i båda gavlarna samt en inbyggd toppventilation i mitten av fronten.

Tre meters djup och valet mellan tre stativtyper har stora fördelar, speciellt för dig som växlar mellan säsongscamping och resor och vill ha gott om plats i förtältet. Stora panoramafönster gör Commodore till ett bekvämt vardagsrum med unikt ljusinsläpp. Det är lätt att upprätthålla ett bra inomhusklimat i förtältet, eftersom myggnätfönstret i Commodore-modellen har folier i båda ändarna och en inbyggd toppventilationsanordning mitt på framsidan.

Trots lockdown lyckades Isabella öppna en ny 7000 kvadratmeter stor fabrik i Polen, så produktionen borde vara igång.

Snabb historia om Isabella

Isabella grundades 1957 av Søren Odgaard, som gjorde ett tält hemma när han inte kunde köpa ett som passade hans behov. Han var övertygad om att andra människor skulle vara intresserade av hans skapelser och började göra tält till salu.

År 1960 innebar företagets framgång att produktionen överfördes till större lokaler och ett år senare till en ännu större anläggning på dess nuvarande adress. År 1964 togs Isabellas första förtält i produktion, och 1975 startades det första dotterbolaget i Storbritannien. Idag finns koncernens huvudkontor i Danmark och under åren har ett antal av vad Isabella kallar dotterföretag etablerats i Europa, på platser som Norge, Tyskland och Holand, med underföretag i Sverige, Italien, Frankrike och Belgien.

Bloggarnas Blogg

11 aug 2021

Theblogg.se är en blogg om till exempel vinylskivor men även helt andra saker som till exempel bra klotgrillar. Det är helt enkelt en generell blogg om allt möjligt. Daniel Cederqvist som driver bloggen, satsar på att göra den både personlig och ha en kommersiell inriktning på den. Det betyder att han kan få provision på till exempel vinylskivor och klotgrillar. I facktermer kallas det för affiliatemarknadsföring, som är en speciell typ av internetmarknadsföring. Man skulle också kunna kalla det för en “affärsmodell”, då många sajters huvudsakliga omsättning är provisionsbaserad.

Snabb, snygg och vettig

Grundtanken med theblogg.se är att ha en estetiskt tilltalande blogg som är tekniskt optimerad. Till exempel vill Daniel Cederqvist bidra med en optimal prestanda som gör att användaren får en så bra upplevelse som möjligt. Det kan till exempel röra sig om bilder i .webp-format och bra drift hos ett bra webbhotell. Daniel använder WordPress som är en populär och stabil plattform för att blogga på. I praktiken bidrar Daniels arbete till att hans blogg laddar supersnabbt till exempel även för mobila användare som inte har lika snabbt internet.

Sedan bortsett från det rent estetiska, så är tanken med theblogg.se, att själva innehållet ska vara vettigt också. Daniel har i flera år skrivit på olika blogg och webbplatser. Han funderar på att gå en kurs på Berghs för att förbättra sitt skrivande ytterligare. Sedan har Daniel också läst på Stockholms Universitet, så han en del akademiskt skrivande i bagaget också. Allt detta borgar för att bloggen blir högkvalitativ ur ett innehållsperspektiv, att det finns förutsättningar att det blir en populär blogg på lång sikt.

Drömmar och visioner

Daniel är en drömmare och theblogg.se är hans plattform för hans drömmar. Han satsar på att baka galna saker i köket, han satsar på att bli expert på robotdammsugare. Han satsar inte minst på att skaffa en fantastisk skivsamling och Rega Planar 3 skivspelare. Han lovar att dokumentera allt flitigt.

Just vinylskivorna är ett exempel på ett projekt som kan bli hur stort som helst. Han kan absolut blir en stor samlare med sin stora bokhylla med plats för över 2000 LP-skivor! Sedan kommer han att ha middagsbjudningar och vänner. Fint vin, fantastisk mat och musik i Hi-Fi kvalitet. Besök Daniels blogg för att få insyn kring hans drömmar, visioner och ambitioner. Ibland kan det låta som storhetsvansinne men ibland lyckas han också med sina kunskaper och sitt dedikerade intresse kring mycket, faktiskt realisera saker.

Arrangera en fest lite utöver det vanliga

1 mar 2021

Att förgylla sin fest, sitt event eller kalas med något gott att äta och dricka är nog lika självklart som själva gästen som kommer till festen. Vi vill med det här inlägget lyfta fram ett företag som har specialiserat sig på just detta. Bergamunken.com erbjuder uthyrning och försäljning av nöjesutrustning för att förgylla din fest, ditt event, kalas eller andra evenemang där du vill bjuda på något gott.

De erbjuder bland annat uthyrning av:

 • Mjukglassmaskin
 • Popcornmaskin
 • Slushmaskin
 • Sockervaddsmaskin
 • Hoppborg
 • Partytält
 • Korvvagn
 • Korvgubbe
 • Chokladfontän
 • Jultomte

och massa annat spännande.

Förgyll din fest

Varför inte förgylla din fest med en popcornmaskin? Popcornet har en lång tradition bakom sig, och anses till och med för ett nyttigt snacks eftersom det innehåller mängder med antioxidanter. Dessutom är popcorn ett veganskt snacks, som många föredrar idag. Slush är också veganskt och passar utmärkt som en fördrink när gästerna anländer till festen. Spetsa med lite alkohol i drinken till dom som önskar det, så har du en extra festlig drink.

Enkelt och smidigt att hyra

Det är enkelt och smidigt att hyra av Bergamunken. Dom rengör maskinen efter att du hyrt, och fixar alla tillbehör som du önskar till maskinen. Dessutom finns det färdiga partypaket där alla tillbehör ingår till respektive maskin.

Leverans, installation, hämtning och eventpersonal

Bergamunken kan även leverera den utrustning som du önskar hyra, installera den på plats hos dig, ordna med personal som serverar, exempelvis på event eller bröllop. När evenemanget är slut kommer dom och hämtar utrustningen. Dom ordnar även med rengöring, och du behöver oftast bara tömma maskinen på innehåll.

Flera år i branschen

Med flera års erfarenhet av event, tillställningar, fester och andra evenemang så skräddarsyr Bergamunken eventet så att det passar just för dig. Du kan känna dig trygg när du hyr. Flera år i rad har dom dessutom fått högsta kreditbetyg och AA-rating vilket är ett tecken på ett seriöst företag.

Jakten på det billigaste elbolaget

13 jan 2021

I skrivande stund finns det drygt 140 elleverantörer i Sverige och det kan därmed vara en utmaning att hitta det allra billigaste elbolaget. I det här inlägget går vi igenom ett par punkter som är bra att ha i åtanke för att köpa den billigaste elen.

Billigt elbolag - en utmaning

Att hitta ett billigt elbolag är lättare sagt än gjort. Med tanke på marknadens stora utbud av olika elhandelsbolag så kan det vara väldigt tidskrävande att själv jämföra alla olika avtal hos elbolagen för att hitta det mest budgetvänliga.

En bra plats att starta på är att välja mellan rörligt och fast pris. Innan du väljer elbolag så är det således viktigt att du bestämmer dig för om du är intresserad av ett fast eller rörligt elpris. Om prislappen är den viktigaste faktorn, så rekommenderar jag att du tecknar ett elavtal som har rörligt elpris som därmed följer prisförändringarna på elbörsen. Denna typ av elavtal har nämligen historiskt sett varit det mest prisvärda alternativet. Du får dock räkna med att elpriset kan fluktuera mycket mellan olika månader. Däremot är ett fast elpris bra för den som tycker det är viktigt med trygghet. Med ett fast elpris har du nämligen samma pris året runt, oavsett om det rörliga elpriset fluktuerar. Denna typ av elavtal gör att du är försäkrad mot prisfluktuationer under avtalsperioden. Vissa elbolag på marknaden erbjuden även elavtal som kombinerar det bästa av två världar - ett fast elpris över vintermånaderna och ett rörligt elpris under sommarmånaderna. Detta elavtal är således både tryggt och gynnsamt på samma gång.

En annan sak du behöver känna till är att alla elhandelsbolag tar ut ett visst påslag på inköpspriset av el. Som regel brukar intervallet ligga mellan 5 – 7 öre/kWh exklusive moms. Det är viktigt att du jämför påslaget mellan de olika aktörerna på marknaden för att hitta ett billigt elbolag som passar dina behov.

Populära e-trender

2 nov 2020

Av JE

Tack vare digitaliseringen suddas landsgränser och andra barriärer plötsligt ut och varje individ kan plötsligt kommunicera med vem som helst. Oavsett om du befinner dig i samma rum, eller på andra sidan jordklotet. Det är en ostoppbar trend som på många sätt förenar jordklotet till en digital enhet.

Internet förändrar förutsättningarna helt. Eftersom vi kan välja vår grupptillhörighet beroende på vårt intresse, och inte genom endast geografisk tillgänglighet som förr i tiden. Då vi blev vänner med de som var inom räckhåll, och utövade aktiviteter inom räckhåll.

Fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic är sedan unga år en hängiven Tv-spelsentusiast. Han berättade i sin bok hur han blev vän med en helt vanlig person genom att spela Call of Duty på nätet. Som kände igen Zlatans röst när de kommunicerade via headset i spelet. Därefter träffades de och blev goda vänner. Deras vägar hade med största sannolikhet aldrig korsats om det inte var för den gränsöverskridande digitala verklighet vi nu befinner oss i.

Flera industrier har uppkommit tack vare digitaliseringen, och börjat blomstra alltmer eftersom teknologin hela tiden utvecklas och tillgodoser konsumentens behov allt bättre.

Tv-spelsmarknaden

Tv-spel är den äldsta och mest mogna digitala underhållningen som finns, med flera årtionden på nacken. Det är sannolikt den enda digitala marknad som uppnått ett moget stadie, och är därför relativt förutsägbar. Utvecklingen går givetvis snabbt framåt, men stora överraskningar uteblir: Spelen som släpps är alltid lite bättre och snyggare än föregångaren. Detsamma gäller konsoltillverkarna. Det är relativt enkelt att förutse år för år vad som kommer att hända.

Det stora trendskiftet inträffade när spelen började spelas online och snabbt började knyta samman gamers världen över. - Från att gamers satt isolerade på sina rum med neddragna persienner, startades en åter-socialisering där de träffades genom communitys på nätet, eller träffades på stora event. Idag arrangeras gigantiska E-sporttävlingar världen över. E-sporttävlingar har snabbt blivit enormt populära och fyller arenor världen över, där världseliten inom olika tv-spel samlas för att göra upp om vem som är mästare. Prispengarna för vinnaren i en turnering för DOTA2 var häpnadsväckande 6 000 000 dollar, och E-sportstävlingar är tveklöst här för att stanna.

Vem hade kunnat ana att en industri som initialt segregerade människor från varandra, skulle utvecklas till en enorm folkfest som lockar tusentals människor att samlas och umgås? - Digitaliseringen har utvecklats socialt.

Spelmarknaden

Marknaden för betting och casino på nätet har fullkomligt exploderat det senaste årtiondet. Utbudet på operatörer, spel och speltillverkare är enormt och fortsätter att växa. Övergångsperioden från att vara tvungen att besöka en spelaffär eller fysiskt casino, till att kunna utföra allt på nätet gick snabbt. Kanske snabbare än någon kunnat ana. Eftersom spelindustrins explosionsartade tillväxt har visat sig aningen svårhanterlig, därav den pågående regleringskampen som eftersträvar en samhällsbalans mellan industri och stat.

Plötsligt kan konsumenten spela på nätet utan att behöva ta hänsyn till logistik, tid och obekväma förutsättningar. Allt gick att utföra från soffan i sitt hem, och konsumenten blev snabbt förförd. Allteftersom digitaliseringen kan tillgodose konsumentens behov allt bättre, så ökar möjligheten att ge konsumenten exakt vad den efterfrågar. Spelindustrin ligger i teknologisk framkant vad gäller smarta digitala lösningar i skapandet av användarvänlig plattform som alla konsumenter kan använda, samt hur en casinobonus fungerar, insättning/uttag, digital säkerhet m.m. Den höga konkurrensen inom spelmarknaden framtvingar snabba innovativa lösningar, som även kan vara användbara i andra delar av samhället.

Omregleringen av svenska casinon

23 sep 2020

Av ER

Hur är det att jobba med casino online i Sverige? Jag har haft äran att få jobba med casino online i mer än 10 år och under den tiden sett en hel del utveckling ske.

Men det var inte förrän den 1:a januari 2019 som det blev en riktigt stor omständighet. Den här dagen fick Sverige nämligen en ny spellag för första gången i historien.

Det innebar en hel del förändringar för casino-operatörer, affiliates, betaltjänster, spelutvecklare och alla som har ett finger med i spelet helt enkelt.

Från vår sida var den absolut största utmaningen "compliance" och korrekt fakta.

Fakta blev det största problemet

Japp, all fakta som man jobbat aktivt med i så många år var helt plötsligt fel över en natt. Där vi skrev om MGA licens skulle man nu skriva om Svensk licens, alla bonusar ändrades samt villkor och många saker försvann samt tillkom. Freespins utan insättning som varit Sveriges näst populäraste sökord efter ordet casino sjönk till mer än hälften så den här sidan var inte längre användbar för det finns i princip inga freespins utan insättning i Sverige längre. Men inte bara skulle man ta bort text utan nya sökord föddes när nya utvecklingar lanserades.

En utav de allra populäraste var och är casino utan konto eller casino med snabb registrering via BankID som aldrig funnits tidigare. Så du förstår när man driver en spelguide som har 100-tals sidor som helt plötsligt behöver uppdateras, skrivas om, tas bort, läggas till, ja det tar ju en stund.

Samtidigt har Sverige varit otydliga med sina regler vilket gjort att varje enskild operatör har sina egna önskemål. Till exempel vill en operatör att man anger hur länge bonusen gäller, min insättning med mera medans andra nöjer sig med Ansvarsfullt spel, 18+ och länk till stödlinjen.se.

Det tog ett år att hitta rätt igen

Sedan omregleringen har jag dagligen jobbat med att uppdatera allt content så att vi har korrekt fakta och information för den nya Svenska marknaden men det tog nästan ett år att gå igenom hela sajten.

Nu är det mer fokus på att leverera nya användningsbara guider till besökarna i form av användbara speltips, spelguider och dylikt. Den trenden jag ser bland Svenska spelare är casino med BankID, casino utan registrering, live casino och casinon med snabba vinstuttag.

Massörutbildning

10 aug 2020

Att arbeta som massör är ett yrke med mycket ansvar och som även ställer stora krav på dig som massör. Du behöver ha goda kunskaper i kroppens anatomi för att kunna hjälpa dina klienter på bästa vis. En massörutbildning hos en bra och kvalitetssäkrad nationell massageskola eller internationell Massage School är en god investering i ett yrke som även har mycket goda framtidsutsikter. Det är också ett yrke som är perfekt att kombinera ihop med andra utbildningar och "närliggande" yrken som tex. en spaterapeututbildning, utbildning till personlig tränare, kostrådgivare, yogainstruktör m.fl. Det är dock viktigt att veta om att jobba som massör också är ett fysiskt tungt och krävande arbete.

För att kunna ha en lång karriär inom ditt nya yrke så är det viktigt att du som blivande massör även håller dig i god fysisk form. Väljer du att kombinera flera yrken (se exempel ovan) så skapar du dig bättre förutsättningar att just få ett mera omväxlande arbete samt ser till att din kropp också håller sig fräsch. Många utbildade massörer jobbar även som egna företagare. Genom att kombinera flera yrken så ökar du även dina inkomstmöjligheter. För att också ha en lång och framgångsrik karriär som massör så är det också viktigt att du själv får regelbundna massagebehandlingar åtminstone 1-2 ggr/månad. Det är vanligt att massörer ofta utbyter tjänster och massagebehandlingar med varandra.

Vidare så är det också viktigt att komma ihåg att i yrket som massör som jobbar du inte med svårt sjuka eller skadade personer, dessa ska behandlas av läkarvården och ingen annan. Först i ett betydligt senare stadie kan det bli aktuellt att just dessa klienter kommer till dig, och då först efter att läkare även givit sitt ok för detta.

Som massör så jobbar du i ett förebyggande syfte och med klienter som ofta har allmänna och lättare muskelrelaterade problem och som har tex: onda, spända och hårda muskler.

Det är fortsatt vanligast att många klienter som kommer till dig som massör också gör detta för att få smärtlindring. Det är också vanligt att många klienter söker sig till dig för att få hjälp med stela muskler och leder som har sämre rörlighet, för att få ren avkoppling, för hjälp i rehabilitering av en tidigare skada m.m.

Giltig ID-handling

20 jul 2020

Av MJ

Det här med giltig ID-handling kan vara svårt ibland. Under åren har jag varit med om ett flertal situation när befintlig ID-handling eller avsaknad av ID-handling har ställt till med problem. I denna krönika tar jag upp några exempel och hur problemen kan lösas inom en snar framtid.

I dagsläget är följande former av legitimation giltiga ID-handlingar:

 • Svenskt vanligt pass
 • Svenskt nationellt id-kort
 • Svenskt körkort
 • Svenskt SIS-märkt id-kort
 • Identitetskort för folkbokförda i Sverige

Olika frisyr

När jag var 17 år skickade jag in de handlingar som behövdes för att trafikstyrelsen skulle kunna utfärda ett körkort. Planen var att jag ett havlår senare skulle klara uppkörningen och få ut mitt körkort. Förutom att jag drog ut på tiden några månader efter min 18-årsdag hann jag också bestämma mig för att ändra frisyr.

Från 12 års ålder till 18 års ålder hade jag långt hår. Periodvis väldigt långt hår. Det var som längst när jag var 17 och ett halvt, det vill säga precis när jag tog fotot till mitt körkort. Ett drygt halvår senare klippte jag bort allt och hade väldigt kort hår.

När jag fick mitt körkort, som är giltigt i tio år, såg jag ganska annorlunda ut. Skillnaden mellan att ha hår en bit nedaför axlarna och att ha några cm kort hår gör en hel del med mitt ansikte. Jag fick upprepade gånger problem med att det var svårt att känna igen mig på körkortet. Frisyren ändrar helhetintrycket ganska mycket. I alla fall är det så för mig.

Jag hade i många fall behövt använda mig av hårförlängning för att bli igenkänd. Nu fanns det inga bra sådana lösningar när jag var i den åldern. Idag är utbudet mycket större som hos Poze hair som har både äkta och syntetiskt hår.

Du kanske tänker att jag borde ha passet med mig också. Det tänkte jag sällan på när jag var 18, 20 år. Hade jag haft med mig passet hade det dock inte gjort någon större skillnad. När jag var 16, på väg att bli 17, bestämde jag mig för att färga håret svart. Det är enda gången i mitt liv som jag har tonat håret och det skedde några veckor innan jag skulle ansöka om nytt pass. På passet hade jag alltså långt svart hår.

Hemester 2020

11 jul 2020

Av MJ

Har du sedan länge planerat att resa utomlands i sommar? Kommer det att bli av? Oavsett det särskilda läget denna sommaren till följd av coronaviruset som härjar i världen och folkhälsomyndighetens rekommendationer finns det många anledningar att stanna hemma.

Hemma kan betyda huset eller lägenheten med omnejd. Det kan betyda sommarstugan eller husvagnen. Det kan också betyda Sverige. Vissa tar en helg på ett hotell i en stad de aldrig besökt förut. Varför inte? Sverige är ett fantastisk land. Det är fantastiskt hela året men särksilt på sommaren.

Att resa inom landet behöver inte vara så dyrt heller. I nödfall är det lätt att hitta SMS lån tills semesterersättningen kommer. Tänk också på att en hemester gynnar Sverige i nuläget. Vi behöver turister och i brist på turister från andra länder är det bra att vi själva turistar i Sverige.

Om jag skulle lista mina bästa resor någonsin skulle minst hälften av resorna vara inom Sverige. Här är min topp fem för resor inom landet (nummer 1 är inte bäst utan sydligast). Tyvärr finns det inte utrymme för alla underbara platser jag har besökt.

1. Ales stenar med omnejd

Om jag börjar söderifrån är Ales stenar ett fint ställe att besöka. Det gäller främst den som är intresserad av fornlämningar. Förutom stensättningen i sig finns det en del annat i trakten att titta på. Utsikten över södra östersjön är också helt fantastisk.

Ales stenar ligger i Österlen med sin vackra natur, sina vackra små kustsamhällen och möjligheter till bad. Man kan besöka Kivik i norra delen av Österlen och Ystad i söder.

Ystad har blivit utnämnd till Sveriges femte vackraste stad. Där finns en av sveriges äldsta byggnader som ännu är bebodda. Det är ett hus ifrån 1400-talet som kallas Apotekarhuset. Ystad har också en litterär historia, för den som gillar Kurt Wallander, som är av stort värde. Berättelserna utspelar sig inte bara i Ystad utan är även inspelade i trakten. Man kan få guidade turer i Wallanders spår eller strosa runt efter eget tycke.

Trender inom handeln

9 maj 2020

Vi spenderar extra mycket tid i våra hem denna vår. De som har pengar att spendera kan göra det via näthandel. Den generella trenden är att e-handeln ökar men att det går sämre för vissa branscher. Det gäller särskilt sällanköpsvaror som mode, inredning och elektronik.

Det är alltid roligt att kunna läsa om framgångsberättelser men särskilt nu när så mycket annat är dystert. En sådan berättelse är den om Lisa som lämnade sin trygga anställning för att satsa på en e-butik för inredning. Hon hade haft butiken ett tag vid sidan av men det gick trögt. När hon väl bestämde sig för att satsa och sade upp sig började hon få fart på verksamheten.

Trots att hon tillhör en av sektorerna som ingår i sällanköp går det bra denna vår. Alla e-handlare inom inredning går inte dåligt. Vissa går till och med bättre än tidigare. Lisas shop Peaceofhome är en lyckad historia.

Samtidigt som hon får fler kunder har hon också bestämt sig för att satsa mer på hållbarhet. Det är ju en generell trend att allt fler satsar på sådant som gynnar miljön och klimatet. Lisa vill gå i den riktningen.

Trenden om hållbarhet syns även på annat håll. Bloggen Ekointeriör har startat för att synliggöra de varumärken och produkter som satsar på hållbarhet och miljö. Denna blogg är ingalunda först på banan. Det har funnits fler sedan många år som Husligheter. Att fler aktivt villl fokusera på hållbarhetsaspekter visar ändå att det är en förändring på gång.

Det kanske inte är en så dum tanke om man beaktar att Kemikalieinspektionens test på varor som köps av svenskar från länder utanför EU och från länder inom EU innehåller väldigt mycket av otillåtna ämnen. Det som köps från länder utanför EU innehåller väldigt ofta skadliga kemikalier. Hela 78 procent av produkterna får enligt EUs kemikalieregler inte säljas inom EU. Även produkter som köps inom EU (men som mycket väl kan vara tillverkade utanför EU) innehåller otillåtna ämnen. Det gäller 32 procent av varorna.

Möbler hör inte till de vanligasgte produkterna vi köper direkt från utlandet. Elektronik därmot är ganska vanligt och kan ingå i inredningen. Just elektronik är den produktkategori som typiskt innehåller skadliga ämnen. Att köpa från svenska affärer är bättre enligt Kemikalieinspektionen.

Man kan ju undra om grannarna som precis har fått hem en ny bäddsoffa har informerat sig först. Att bli upplyst innan men köper en ny lampa är nog en bra ide?

 

Berättelser om vår samtid

8 maj 2020

Det sägs ibland att det är i kristider som vårt verkliga jag visar sig. Hela samhället är i gungning och vissa har klivit fram och framstår som samhällets stöttepelare, rent av samhällets hjältar.

Vi är dock troligtvis kvar i ett tillstånd av chock och förvirring. Någon behöver skapa en struktur för oss alla genom att berätta berättelsen om hur vi faktiskt har det och att vi kommer att klara oss bra. Berättelser om oss själva skapar en känsla av att vi har en stabilitet i tillvaron. Vi kan känna enighet och samförstånd.

De berättelser som uppstår nu kretsar kring centrala figurer som Anders Tegnell och personal på intensivvårdsavdelningar. När mycket framstår som mörkt och hopplöst, det är trots allt människor som dör och människor som blir arbetslösa, finns det personer som stiger fram och tar ett extra ansvar. Då känns det som att vi kan klara det tillsammans.

Just nu är vi mitt uppe i krisen. Det kommer att skrivas böcker och spelas in filmer om denna episod. I USA har de hjälteberättelser från Pearl Harbor och 11:e september. De kommer att göra filmer om hjältar inom intensivvården eller om hur något forskarteam tog fram ett vaccin.

Vi har ett ganska kort minne. Idag finns det nästan bara två saker kvar som en rest från 11:e september. Det första är högre säkerhetsnivå på flygplatser. Det andra är ett flertal narrativer i form av långfilmer om folk som var med på flygplanen eller brandmän som räddade offer från rasmassorna. Vi kommer att behöva något för att se tillbaka på denna tid i våra liv.

Spelar det någon roll, kan man fråga sig, om berättelsen om vår samtid är positiv eller negativ. Den dystra verkligheten är att vi lever i en värld där många dör och lågkonjunkturen hastigt förvärras. Det är negativt och det är vad vi hör och ser på nyheterna varje dag. Vad är då positivt i det hela? Är det Folkhälsomyndigheten, regeringen och riksdagen, eller är det sjukvårdens insatser som är det positiva? Ska vi börja se ljusningen i att färre dör per vecka än veckan innan?

Det verkligt positiva är samarbetsvilligheten. Riksdagen hjälps åt med att rädda situationen. Det är en god egenskap hos våra folkvalda. Olika myndigheter och verksamheter hjälps åt att samordna insatser för att hantera smittade. Slutligen är sjukvårdspersonalen lojal och sjukvårdsstudenter väljer bort sina studier för att hjälpa till i sjukvården. Är inte allt detta positivt?

I mörkret är det många som kliver fram och visar sina bästa sidor. Vi ser det och vi ställer oss bakom dem som kliver fram för att visa vägen.

Beredskap för coronaspridning

16 mar 2020

Jag sitter och tittar ut över ett landskap som är ganska ljust och lugnt. Det finns inget som ger en antydan om att människor i samhället är fulla med oro på grund av en omfattande coronaspridning. Så fort jag slår på TVn eller surfar in på en nyhetssajt får jag mängder av information om läget när det gäller smittade, döda och en rad samhällsfunktioner och näringslivsaktörer som möter svårigheter.

Hade vi kunna vara mer rustade för denna epidemi? Varje samhällskris har sina utmaningar. En storm som slår ut elen för många hushåll och välter träd över vägar och järnvägsspår medför till stora delar helt andra utmaningar än när banker blir anklagade för att se mellan fingrarna när skumma verksamheter tvättar pengar. En extremt torr sommar eller massinvandring medför till stora delar helt andra utmaningar än en epidemi.

Krisers olika utmaningar gör att det är svårt att få erfarenheter av att leda människor igenom kriser. Vissa terapeuter och präster är delvis rustade för att hjälpa människor igenom kriser men ledare för olika företag, kommunala verksamheter och statliga verksamheter är det i regel inte.

Eftersom jag själv har prövats av dessa utmaningar funderar jag på om det finns professionella chefer som kan gå in och stötta verksamheter med sitt goda och erfarna ledarskap. Jag funderar på om interimschefer, sådana som man kan rekrytera via Brightmill och liknande byråer, har dessa erfarenheter. Interimschefer är ofta erfarna från att ha lett olika verksamheter. De är något av ledarskapsproffs. Ingår det då att ha erfarenhet av att leda i kris?

Frida Karlsson slår till

7 mar 2020

Av MJ

Jag skrev ett inlägg inför skidsäsongen om mina tankar. Vilka skulle få till bra tävlingar? Det var mycket av det jag spekulerade kring då som slog fel.

Förra årets utropstecken på distans var Ebba Andersson och Frida Karlsson. Starten blev något av ett antiklimax. Ebba var skadad flera månader. Frida fick tävlingsförbud. Skulle de kunna göra något bra när de väl kom in i världscupen?

Ebba visade genast när hon kom tillbaka efter skadan att hon skulle kunna matcha de bästa. Hon fick några pallplatser efter nyåret. Hennes bästa placeringar är ett par andraplatser.

Frida Karlsson kom tillbaka med stor iver och mycket energi. Det blev inga pallplatser men det såg ändå lovande ut. Frida valde att avstå från U23-VM, där Ebba tog två individuella guld, för att vara på topp till Holmenkollens tremil.

Denna tremil blev en märklig historia. På grund av coronavirusets spridning fanns det ingen publik på skidstadion. Det fanns dock en del publik längs spåret. Själva utvecklingen av loppen blev något oväntad.

Therese Johaug drog iväg och fick en stor lucka. Efter två mil låg hon ungefär en minut före den efterföljande klungan. När de tre bäst placerade svenskorna efter tre av fem varv valde att byta skidor låg de 1.06 efter Johaug. Bytet visade sig dock vara ett smart drag.

Gamla spel i modern tappning

1 mar 2020

Av MJ

Att spela spel är ett sätt att roa sig tillsammans med andra eller på egen hand. Det är något vi människor har gjort under lång tid. Historien är full av spel från olika delar av världen. Det finns kulturhistoriker, t.ex. Johan Huizinga, som menar att spel är grunden för kulturen. Vi ska inte underskatta den betydelse spel har för vår samtid och för tidigare generationer.

Kortspel

Kortspel har funnits sedan 900-talet. Spelen har uppstått oberoende av varandra i Kina och Italien. De första kortspelens anses ha uppfunnits i Kina. Det fanns redan då en koppling till kungliga/kejserliga figurer.

De kortspel vi har idag har ett europeiskt ursprung. Varianten med fyra färger och 52 kort kommer ifrån den franska versionen av kortspel. Andra länder som Tyskland och Italien har också haft fyra färger och 52 kort några decennier tidigare men de använde andra färger (tecken). De första kortlekarna tillverkades troligtvis under andra halvan av 1400-talet.

Att spela kort på egen hand är en något senare uppfinning. Det var på 1700-talet som de första varianterna av patiens blev till. Ordet patiens betyder på franska tålamod (precis som det engelska ordet patience). Med datorernas inträde var patiens ett av de första spelen som ingick i operativsystemet. Det var det populära spelet harpan. Med internet kom även harpan som online-spel. Nu finns det många möjligheter att spela harpan patiens på en rad olika sajter och i en rad olika versioner. Den svåraste varianten är spindelharpan.

Poker på riktigt eller online?

24 feb 2020

Det har väl inte kunnat undgå någon att poker är ett av våra mest populära spel. Det har dels lång tradition och är väl utbrett över hela världen. Det finns en rad olika typer av poker. Texas Hold’em är ett av de som är väldigt känt från tv-shower och även det spel som många av proffsen spelar. En sak som helt revolutionerade pokern var internets intåg i början på 2000-talet. Nu gick det helt plötsligt att spela poker på internet, som man sa då. Onlinepoker kallas det oftast för idag. Många hakade på den nya trenden medan andra fortfarande tycker att det är roligare att spela på riktigt. Så den stora frågan är, vad är bäst egentligen; poker på riktigt eller online?

Tillgängligt dygnet runt

Intresset för poker fullkomligt exploderade i början på 2000-talet. En orsak var att det kom nyheter om att glada amatörer hade möjlighet att kvalificera sig till stora turneringar genom att spela online. De kunde satsa en mindre summa och vinna för att sen få en plats vid bordet på live-turneringar med stora pengar i potten. Vanliga ungdomar talade ut i pressen om hur de satt uppe på nätterna för att spela och drog in mer pengar än sina föräldrar. Den största hypen runt poker gick över efter några år men det är fortfarande väldigt populärt att spela poker online.

Många aktörer på marknaden

För den som inte känner för att spela poker är det enkelt att spela online. Det finns en lång rad av aktörer på marknaden som tillhandahåller poker online. En av dem är det internationella spelbolaget Unibet som erbjuder flera typer av spel online. Det mest populära är Unibet Poker som inte bara erbjuder enskilda partier utan även hela turneringar. Då finns chansen att kunna kvalificera sig online för att sen få en plats vid deras live-turnering Unibet Open.

← Äldre inlägg