Krönikor

Läs en krönika om veckans ämnen. Innehållet är brett. Det som är utmärkande för krönikorna är att de är dagsaktuella personliga betraktelser. Vissa krönikor är särskilt personliga och/eller ger en inblick i någons vardagsliv.

Giltig ID-handling

20 jul 2020

Av MJ

Det här med giltig ID-handling kan vara svårt ibland. Under åren har jag varit med om ett flertal situation när befintlig ID-handling eller avsaknad av ID-handling har ställt till med problem. I denna krönika tar jag upp några exempel och hur problemen kan lösas inom en snar framtid.

I dagsläget är följande former av legitimation giltiga ID-handlingar:

  • Svenskt vanligt pass
  • Svenskt nationellt id-kort
  • Svenskt körkort
  • Svenskt SIS-märkt id-kort
  • Identitetskort för folkbokförda i Sverige

Olika frisyr

När jag var 17 år skickade jag in de handlingar som behövdes för att trafikstyrelsen skulle kunna utfärda ett körkort. Planen var att jag ett havlår senare skulle klara uppkörningen och få ut mitt körkort. Förutom att jag drog ut på tiden några månader efter min 18-årsdag hann jag också bestämma mig för att ändra frisyr.

Från 12 års ålder till 18 års ålder hade jag långt hår. Periodvis väldigt långt hår. Det var som längst när jag var 17 och ett halvt, det vill säga precis när jag tog fotot till mitt körkort. Ett drygt halvår senare klippte jag bort allt och hade väldigt kort hår.

När jag fick mitt körkort, som är giltigt i tio år, såg jag ganska annorlunda ut. Skillnaden mellan att ha hår en bit nedaför axlarna och att ha några cm kort hår gör en hel del med mitt ansikte. Jag fick upprepade gånger problem med att det var svårt att känna igen mig på körkortet. Frisyren ändrar helhetintrycket ganska mycket. I alla fall är det så för mig.

Jag hade i många fall behövt använda mig av hårförlängning för att bli igenkänd. Nu fanns det inga bra sådana lösningar när jag var i den åldern. Idag är utbudet mycket större som hos Poze hair som har både äkta och syntetiskt hår.

Du kanske tänker att jag borde ha passet med mig också. Det tänkte jag sällan på när jag var 18, 20 år. Hade jag haft med mig passet hade det dock inte gjort någon större skillnad. När jag var 16, på väg att bli 17, bestämde jag mig för att färga håret svart. Det är enda gången i mitt liv som jag har tonat håret och det skedde några veckor innan jag skulle ansöka om nytt pass. På passet hade jag alltså långt svart hår.

Hemester 2020

11 jul 2020

Av MJ

Har du sedan länge planerat att resa utomlands i sommar? Kommer det att bli av? Oavsett det särskilda läget denna sommaren till följd av coronaviruset som härjar i världen och folkhälsomyndighetens rekommendationer finns det många anledningar att stanna hemma.

Hemma kan betyda huset eller lägenheten med omnejd. Det kan betyda sommarstugan eller husvagnen. Det kan också betyda Sverige. Vissa tar en helg på ett hotell i en stad de aldrig besökt förut. Varför inte? Sverige är ett fantastisk land. Det är fantastiskt hela året men särksilt på sommaren.

Att resa inom landet behöver inte vara så dyrt heller. I nödfall är det lätt att hitta SMS lån tills semesterersättningen kommer. Tänk också på att en hemester gynnar Sverige i nuläget. Vi behöver turister och i brist på turister från andra länder är det bra att vi själva turistar i Sverige.

Om jag skulle lista mina bästa resor någonsin skulle minst hälften av resorna vara inom Sverige. Här är min topp fem för resor inom landet (nummer 1 är inte bäst utan sydligast). Tyvärr finns det inte utrymme för alla underbara platser jag har besökt.

1. Ales stenar med omnejd

Om jag börjar söderifrån är Ales stenar ett fint ställe att besöka. Det gäller främst den som är intresserad av fornlämningar. Förutom stensättningen i sig finns det en del annat i trakten att titta på. Utsikten över södra östersjön är också helt fantastisk.

Ales stenar ligger i Österlen med sin vackra natur, sina vackra små kustsamhällen och möjligheter till bad. Man kan besöka Kivik i norra delen av Österlen och Ystad i söder.

Ystad har blivit utnämnd till Sveriges femte vackraste stad. Där finns en av sveriges äldsta byggnader som ännu är bebodda. Det är ett hus ifrån 1400-talet som kallas Apotekarhuset. Ystad har också en litterär historia, för den som gillar Kurt Wallander, som är av stort värde. Berättelserna utspelar sig inte bara i Ystad utan är även inspelade i trakten. Man kan få guidade turer i Wallanders spår eller strosa runt efter eget tycke.

Trender inom handeln

9 maj 2020

Vi spenderar extra mycket tid i våra hem denna vår. De som har pengar att spendera kan göra det via näthandel. Den generella trenden är att e-handeln ökar men att det går sämre för vissa branscher. Det gäller särskilt sällanköpsvaror som mode, inredning och elektronik.

Det är alltid roligt att kunna läsa om framgångsberättelser men särskilt nu när så mycket annat är dystert. En sådan berättelse är den om Lisa som lämnade sin trygga anställning för att satsa på en e-butik för inredning. Hon hade haft butiken ett tag vid sidan av men det gick trögt. När hon väl bestämde sig för att satsa och sade upp sig började hon få fart på verksamheten.

Trots att hon tillhör en av sektorerna som ingår i sällanköp går det bra denna vår. Alla e-handlare inom inredning går inte dåligt. Vissa går till och med bättre än tidigare. Lisas shop Peaceofhome är en lyckad historia.

Samtidigt som hon får fler kunder har hon också bestämt sig för att satsa mer på hållbarhet. Det är ju en generell trend att allt fler satsar på sådant som gynnar miljön och klimatet. Lisa vill gå i den riktningen.

Trenden om hållbarhet syns även på annat håll. Bloggen Ekointeriör har startat för att synliggöra de varumärken och produkter som satsar på hållbarhet och miljö. Denna blogg är ingalunda först på banan. Det har funnits fler sedan många år som Husligheter. Att fler aktivt villl fokusera på hållbarhetsaspekter visar ändå att det är en förändring på gång.

Det kanske inte är en så dum tanke om man beaktar att Kemikalieinspektionens test på varor som köps av svenskar från länder utanför EU och från länder inom EU innehåller väldigt mycket av otillåtna ämnen. Det som köps från länder utanför EU innehåller väldigt ofta skadliga kemikalier. Hela 78 procent av produkterna får enligt EUs kemikalieregler inte säljas inom EU. Även produkter som köps inom EU (men som mycket väl kan vara tillverkade utanför EU) innehåller otillåtna ämnen. Det gäller 32 procent av varorna.

Möbler hör inte till de vanligasgte produkterna vi köper direkt från utlandet. Elektronik därmot är ganska vanligt och kan ingå i inredningen. Just elektronik är den produktkategori som typiskt innehåller skadliga ämnen. Att köpa från svenska affärer är bättre enligt Kemikalieinspektionen.

Man kan ju undra om grannarna som precis har fått hem en ny bäddsoffa har informerat sig först. Att bli upplyst innan men köper en ny lampa är nog en bra ide?

 

Berättelser om vår samtid

8 maj 2020

Det sägs ibland att det är i kristider som vårt verkliga jag visar sig. Hela samhället är i gungning och vissa har klivit fram och framstår som samhällets stöttepelare, rent av samhällets hjältar.

Vi är dock troligtvis kvar i ett tillstånd av chock och förvirring. Någon behöver skapa en struktur för oss alla genom att berätta berättelsen om hur vi faktiskt har det och att vi kommer att klara oss bra. Berättelser om oss själva skapar en känsla av att vi har en stabilitet i tillvaron. Vi kan känna enighet och samförstånd.

De berättelser som uppstår nu kretsar kring centrala figurer som Anders Tegnell och personal på intensivvårdsavdelningar. När mycket framstår som mörkt och hopplöst, det är trots allt människor som dör och människor som blir arbetslösa, finns det personer som stiger fram och tar ett extra ansvar. Då känns det som att vi kan klara det tillsammans.

Just nu är vi mitt uppe i krisen. Det kommer att skrivas böcker och spelas in filmer om denna episod. I USA har de hjälteberättelser från Pearl Harbor och 11:e september. De kommer att göra filmer om hjältar inom intensivvården eller om hur något forskarteam tog fram ett vaccin.

Vi har ett ganska kort minne. Idag finns det nästan bara två saker kvar som en rest från 11:e september. Det första är högre säkerhetsnivå på flygplatser. Det andra är ett flertal narrativer i form av långfilmer om folk som var med på flygplanen eller brandmän som räddade offer från rasmassorna. Vi kommer att behöva något för att se tillbaka på denna tid i våra liv.

Spelar det någon roll, kan man fråga sig, om berättelsen om vår samtid är positiv eller negativ. Den dystra verkligheten är att vi lever i en värld där många dör och lågkonjunkturen hastigt förvärras. Det är negativt och det är vad vi hör och ser på nyheterna varje dag. Vad är då positivt i det hela? Är det Folkhälsomyndigheten, regeringen och riksdagen, eller är det sjukvårdens insatser som är det positiva? Ska vi börja se ljusningen i att färre dör per vecka än veckan innan?

Det verkligt positiva är samarbetsvilligheten. Riksdagen hjälps åt med att rädda situationen. Det är en god egenskap hos våra folkvalda. Olika myndigheter och verksamheter hjälps åt att samordna insatser för att hantera smittade. Slutligen är sjukvårdspersonalen lojal och sjukvårdsstudenter väljer bort sina studier för att hjälpa till i sjukvården. Är inte allt detta positivt?

I mörkret är det många som kliver fram och visar sina bästa sidor. Vi ser det och vi ställer oss bakom dem som kliver fram för att visa vägen.

Beredskap för coronaspridning

16 mar 2020

Jag sitter och tittar ut över ett landskap som är ganska ljust och lugnt. Det finns inget som ger en antydan om att människor i samhället är fulla med oro på grund av en omfattande coronaspridning. Så fort jag slår på TVn eller surfar in på en nyhetssajt får jag mängder av information om läget när det gäller smittade, döda och en rad samhällsfunktioner och näringslivsaktörer som möter svårigheter.

Hade vi kunna vara mer rustade för denna epidemi? Varje samhällskris har sina utmaningar. En storm som slår ut elen för många hushåll och välter träd över vägar och järnvägsspår medför till stora delar helt andra utmaningar än när banker blir anklagade för att se mellan fingrarna när skumma verksamheter tvättar pengar. En extremt torr sommar eller massinvandring medför till stora delar helt andra utmaningar än en epidemi.

Krisers olika utmaningar gör att det är svårt att få erfarenheter av att leda människor igenom kriser. Vissa terapeuter och präster är delvis rustade för att hjälpa människor igenom kriser men ledare för olika företag, kommunala verksamheter och statliga verksamheter är det i regel inte.

Eftersom jag själv har prövats av dessa utmaningar funderar jag på om det finns professionella chefer som kan gå in och stötta verksamheter med sitt goda och erfarna ledarskap. Jag funderar på om interimschefer, sådana som man kan rekrytera via Brightmill och liknande byråer, har dessa erfarenheter. Interimschefer är ofta erfarna från att ha lett olika verksamheter. De är något av ledarskapsproffs. Ingår det då att ha erfarenhet av att leda i kris?

Frida Karlsson slår till

7 mar 2020

Av MJ

Jag skrev ett inlägg inför skidsäsongen om mina tankar. Vilka skulle få till bra tävlingar? Det var mycket av det jag spekulerade kring då som slog fel.

Förra årets utropstecken på distans var Ebba Andersson och Frida Karlsson. Starten blev något av ett antiklimax. Ebba var skadad flera månader. Frida fick tävlingsförbud. Skulle de kunna göra något bra när de väl kom in i världscupen?

Ebba visade genast när hon kom tillbaka efter skadan att hon skulle kunna matcha de bästa. Hon fick några pallplatser efter nyåret. Hennes bästa placeringar är ett par andraplatser.

Frida Karlsson kom tillbaka med stor iver och mycket energi. Det blev inga pallplatser men det såg ändå lovande ut. Frida valde att avstå från U23-VM, där Ebba tog två individuella guld, för att vara på topp till Holmenkollens tremil.

Denna tremil blev en märklig historia. På grund av coronavirusets spridning fanns det ingen publik på skidstadion. Det fanns dock en del publik längs spåret. Själva utvecklingen av loppen blev något oväntad.

Therese Johaug drog iväg och fick en stor lucka. Efter två mil låg hon ungefär en minut före den efterföljande klungan. När de tre bäst placerade svenskorna efter tre av fem varv valde att byta skidor låg de 1.06 efter Johaug. Bytet visade sig dock vara ett smart drag.

Gamla spel i modern tappning

1 mar 2020

Av MJ

Att spela spel är ett sätt att roa sig tillsammans med andra eller på egen hand. Det är något vi människor har gjort under lång tid. Historien är full av spel från olika delar av världen. Det finns kulturhistoriker, t.ex. Johan Huizinga, som menar att spel är grunden för kulturen. Vi ska inte underskatta den betydelse spel har för vår samtid och för tidigare generationer.

Kortspel

Kortspel har funnits sedan 900-talet. Spelen har uppstått oberoende av varandra i Kina och Italien. De första kortspelens anses ha uppfunnits i Kina. Det fanns redan då en koppling till kungliga/kejserliga figurer.

De kortspel vi har idag har ett europeiskt ursprung. Varianten med fyra färger och 52 kort kommer ifrån den franska versionen av kortspel. Andra länder som Tyskland och Italien har också haft fyra färger och 52 kort några decennier tidigare men de använde andra färger (tecken). De första kortlekarna tillverkades troligtvis under andra halvan av 1400-talet.

Att spela kort på egen hand är en något senare uppfinning. Det var på 1700-talet som de första varianterna av patiens blev till. Ordet patiens betyder på franska tålamod (precis som det engelska ordet patience). Med datorernas inträde var patiens ett av de första spelen som ingick i operativsystemet. Det var det populära spelet harpan. Med internet kom även harpan som online-spel. Nu finns det många möjligheter att spela harpan patiens på en rad olika sajter och i en rad olika versioner. Den svåraste varianten är spindelharpan.

Poker på riktigt eller online?

24 feb 2020

Det har väl inte kunnat undgå någon att poker är ett av våra mest populära spel. Det har dels lång tradition och är väl utbrett över hela världen. Det finns en rad olika typer av poker. Texas Hold’em är ett av de som är väldigt känt från tv-shower och även det spel som många av proffsen spelar. En sak som helt revolutionerade pokern var internets intåg i början på 2000-talet. Nu gick det helt plötsligt att spela poker på internet, som man sa då. Onlinepoker kallas det oftast för idag. Många hakade på den nya trenden medan andra fortfarande tycker att det är roligare att spela på riktigt. Så den stora frågan är, vad är bäst egentligen; poker på riktigt eller online?

Tillgängligt dygnet runt

Intresset för poker fullkomligt exploderade i början på 2000-talet. En orsak var att det kom nyheter om att glada amatörer hade möjlighet att kvalificera sig till stora turneringar genom att spela online. De kunde satsa en mindre summa och vinna för att sen få en plats vid bordet på live-turneringar med stora pengar i potten. Vanliga ungdomar talade ut i pressen om hur de satt uppe på nätterna för att spela och drog in mer pengar än sina föräldrar. Den största hypen runt poker gick över efter några år men det är fortfarande väldigt populärt att spela poker online.

Många aktörer på marknaden

För den som inte känner för att spela poker är det enkelt att spela online. Det finns en lång rad av aktörer på marknaden som tillhandahåller poker online. En av dem är det internationella spelbolaget Unibet som erbjuder flera typer av spel online. Det mest populära är Unibet Poker som inte bara erbjuder enskilda partier utan även hela turneringar. Då finns chansen att kunna kvalificera sig online för att sen få en plats vid deras live-turnering Unibet Open.

Hur bra är en låt?

15 feb 2020

Av MJ

Jag vill inte framstå som långsam, sen på bollen, den som inte hänger med i trender osv. När det är dags för melodifestival ställs ens fingertoppskänsla på sin spets. Kan jag säga vilken låt som ska gå till final och vilken som ska vinna årets festival? Svaret är nästan alltid ja.

År 2006 deltog Andreas Johnson med låten Sing for me skriven av Johnson och Kvint. När jag hörde den trodde jag att den skulle vinna det årets upplaga. Istället vann Carola med låten Evighet. Inte en lika bra låt men efter några år av blygsamma placeringar ville svenska folket gå på ett säkert kort. Dety var dock inte den bästa låten. Det kan jag påstå genom att Sing for me var den låt från Melodifestivalen som låg längst på svensktoppen. Den var också den låt från Melodifestivalen som placerade sig bäst på Traxlistan där även internationella låtar finns med.

Hur gick det då 2012? Loreen var med redan i första deltävlingen. Jag gillade låten (Euphoria) och hon sjöng väldigt bra. Den gången förstod jag att det var en stor hit redan innan det var dags för finalen. Det beror inte så mycket på min fingertoppskänsla utan på att jag en sen kväll på Göteborgs gator hörde några unga kvinnor skråla låten. Så där sjunger man bara om det är en stor hit, ungefär som det är med riktiga sommarhits.

Hur bra en låg egentligen beror ofta på hur många som vill lyssna på den och som gillar den. Sing for me och Euphoria är riktigt bra låtar oberoende på om de är med i Melodifestivalen eller inte. Sedan finns det ju låtar som inte når många lyssnare som är fantastiska men det är svårare att bedöma. Det blir lätt subjektivt. En person säger att låten är bra om  man vill dansa till den. Någon annan säger att den är bra om man blir berörd. En tredje säger att den är bra om den har en bra text. Vi kan ju bråka om detta i all evighet.

Hur är det i år då? Jag har lyckats sätta samtliga finalklara hittills. Än så länge är det ingen superhit som har möjlighet att vinna hela ESC. Eller? Vi får väl se när det är dags för final.

Vad är det som gör att jag gissar vilka låtar som går vidare och vinner? Man får tänka mer på vad som går hem hos många än att fastna för vad man själv tycker bäst om. Det senare är ju viktigare personligen men ska man vinna en musiktävling ska man tävla med den låt som så många som möjligt tycker om, inte vad jag tycker om.

Vad tycker du?

Solstickan

16 jan 2020

Av MJ

När jag var liten, och gick i trean till femman, samlade jag på tändsticksaskar. Då visste jag inget om Solstickans bakgrund. Det enda jag var intresserad av var att få ihop så många asker med olika motiv som möjligt. Huvudmotivet är en gående pojke med en sol uppe i det vänstra hörnet.

Den här bilden blev till på mycket kort tid. Det hela startade den 16:e januari 1936, alltså på dagen 84 år sedan, när stiftelsen Solstickan bildades. De behövde en bild på tändsticksaskarna och de frågade konstnären Einar Nerman. Eftersom det var brottom modifierade han en bild som han redan hade, som föreställde tummelisa med en brinnande fackla i handen, så att det istället blev en pojke med en sol. Man kan se signaturen i solen.

Bilden på tändsticksasken har synts på över tio miljarder askar. Det gör konstvärket till ett av världens mest reproducerade. För detta fick Nerman 200 kronor vilket säkert var mycket 1936. Stiftelsen som till en början tog ett halvt öre per ask för att ge till välgörenhet har totalt sedan starten samlat in över 100 miljoner till barn och äldre.

Idag är det inte många som köper tändsticksaskar. Pojken som symboliserar Solstickan lever dock kvar på andra produkter. Tack vare att så många under flera decennier köpte Solstickans tändsticksaskar är figuren numera välkänd över stora delar av världen.

När stifelsen firade 50 år 1986 bestämde de sig för att starta ett pris som heter Solstickepriset. Det delas sedan dess ut varje år till någon svensk som har gjort betydande insatser för barn och/eller äldre. År 2001 fick Anstrid Lindgren priset. År 2011 fick Drottning Silvia priset. Bland pristagarna återfinns en rad läkare och barnläkare. En av de senaste är barnläkaren och författaren Lars H. Gustafsson som fick priset 2015. 2018 delades det inte ut något pris. Precis som med nobelpriset i litteratur delades det därför ut två priser 2019.

Utan att veta om det bidrog jag som barn till välgörenhet för varje aska jag köpte. Eftersom jag samlade blev det många askar. Jag köpte dem i tiopack. När jag slutade samla hade jag flera hundra askar. Jag vet inte om samlare idag värdesätter en ask från Solstickan. Kanske någon från startåret. Alla de som fick hjälp från stiftelsen sätter i alla fall ett värde på dessa askar.

En annan oväntad vinst från min samling hände när jag gick i femman och fick en brevvän från Skottland. På min trevande engelska skulle jag berätta om mig själv och mina intressen. Jag försökte förklara att jag samlade på tändsticksaskar men jag visste inte riktigt vad det hette på engelska. Jag skrev felaktigt att jag samlade på 'safety matches'. Det, lärde jag mig kort därefter, står för själva tändstickan. Min brevvän blev säkert förbryllad och försökte ställa frågor om min samling. Eftersom jag skämdes en aning för min dåliga engelska kom jag efter det misstaget att anstränga mig mycket mer för att bli bättre på engelska.

Vad det blev av mina tändsticksaskar minns jag inte. Mitt intresse för kommunikation och att göra mig förstådd har levt kvar sedan tiden med min brevvän. Min vilja att bidra till välgörenhet till organisationer som hjälper barn har med åren blivit mer avsiktlig och medveten, och mer omfattande.

Obetydliga händelser i barndomen kan göra stor skillnad senare i livet.

Gott Nytt År

31 dec 2019

Vi önskar våra läsare och följare ett riktigt Gott Nytt År.

Här på bloggfeeden fortsätter vi att erbjuda ett brett flöde av inlägg från våra anslutna bloggar och från våra krönikor.

Du är välkommen att följa oss även under 2020.

Sarah Sjöström och Jerringpriset

20 dec 2019

Av MJ

Nomineringarna till Jerringpriset har kommit. Nu är det åtta kvar vilket innebär att några stora idrottare har sorterats bort. En atlet som inte är med bland de åtta är Sarah Sjöström. Detta förvånar mig stort då hon har gjort en av sina bästa säsonger. Jag ska beskriva varför.

Sarah Sjöström har fått Jerringpriset två gånger. Det var 2014 och 2015. 2016 vann hon OS-guld men fick ändå inte Jerringpriset. Det är tuff konkurrens. 2019 åstadkom Sjöström bedrifter som ingen annan simmare tidigare har gjort. Har de flesta missat det?

Internationellt har storheter som Yuliya Efimova och Katinka Hosszú lyckats vinna 15 VM-medaljer var. I och med VM 2019 fick Sarah Sjöström sin 16:e VM-medalj. Det gör henne unik i världen då hon är den enda någonsin som har vunnit så många medaljer.

I VM 2019 startade Sjöström i de tre korta fristilsdistanserna (50m, 100m och 200m). Hon tog medalj i samtliga. Det är bara en simmare i världen som har lyckats med detta tidigare, nämligen Pieter van den Hoogenband. När Sarah åstadkom detta blev hon den andra i världen och den enda kvinnan som har lyckats med denna bedrift.

Sarah Sjöström tog fem medaljer på VM 2019. Det är hennes personliga rekord och ingen annan kvinlig simmare har tagit så många individuella medaljer på ett och samma VM. Under pågående VM skrevs det i kvällstidningarna att Sarah är på nedåtgående. Inget kunde vara mer fel.

Sjöström är inte bara unik i Sverige, hon är numera unik i världen. När hon gör ett av sina bästa år någonsin lyckas hon inte ens kvalificera sig till topp åtta för Jerringpriset. När hon utmanar sig själv att nå helt nya mål och dessutom lyckas är det inte bra nog för svenska folket.

Jag tar inte Sarah Sjöströms bedrifter för givna. Hon är 25 år och fortsätter att utveckla sig som simmare och atlet. Det är dags att svenska folket blir något bättre på att värdera bedrifter. För mig är Sarah Sjöström världens bästa simmare i år igen. Inte därför att jag gillar henne utan för att hon har presterat så bra.

Dags att tänka till nu!

Köp en begagnad bil utan att bli lurad

4 dec 2019

Att många tycker det är klurig med att köpa en begagnad bil beror självfallet på att man kan
inneha dåliga erfarenheter av oseriösa bilhandlare eller att man inte kan så mycket om bilar
eller är speciellt intresserad av bilar i största allmänhet. För de flesta är bilen ett
transportmedel som bara skall fungera, och man är ganska ointresserad av teknik eller
motor. Skall man köpa en begagnad bil kan det dock finnas en fördel med att kunna några få punkter som hör fordon till, för att man inte skall köpa grisen i säcken eller rent av bli lurad att köpa en bil som man helst aldrig skulle vilja äga.

De viktigaste faktorerna och kanske enklaste metoderna för att kontrollera en begagnad bil
är faktiskt att söka efter relevanta biluppgifter på nätet via de tjänster som finns att tillgå
online via dator, telefon och surfplatta. Nedan framkommer tips om de tre kanske viktigaste
punkterna att kontrollera innan ett köp av begagnad bil.


Vem äger bilen

Att få svar på vem som äger bilen är en viktig faktor innan man ger sig ut för att köpa en bil.
Det är endast ägaren till bilen som innehar rätten att sälja den. Ägarbevis finns hos
Transportstyrelsen i vägtrafikregistret. Köp aldrig bil av någon annan än ägaren till bilen!
Undantaget är om bilen säljes vi en bilauktion där auktionsfirman erhållit tillstånd att som
tredje part stå för en försäljning. Du finner enkelt vem som står som ägare genom att
kontakta Transportstyrelsen eller använda deras e-tjänst online. För detta krävs dock att du
innehar Bank ID. Saknar du den möjligheten kan du även få information om ägare via telefon och sms från Transportstyrelsen.


Sök fordonshistorik

Att söka efter fordonshistorik via tjänster som Biluppgifter.se eller Car.info är mycket bra
eftersom du där kan se hur fordonets historik ser ut gällande besiktningar, antal ägare, om
bilen har skulder samt teknisk information. Väl användbar information som är helt gratis för
dig som skall köpa en begagnad bil.


Kontrollera om bilen innehar skulder

En av de kanske viktigaste punkterna du bör göra innan du köper en begagnad bil är att
kontrollera om bilen i fråga innehar fordonsrelaterade skulder på sig. Dessa skulder följer
med bilen som ett slags arv vid köpet, vilket gör att du kan bli av med bilen om bilen har
skulder på sig. Kronofogden har nämligen rätt att ta bilen i beslag och sälja den för att täcka
skulderna, även om det inte är du personligen som dragit på dig skulderna utan den förre
ägaren. Du måste därav alltid kontrollera om bilen innehar fordonsrelaterade skulder och se
till att den förre ägaren betalat av dessa innan du genomför ett köp. Fordonsrelaterade
skulder kan du få information om genom Transportstyrelsens talsvarstjänst.

Språkfärdigheter

30 nov 2019

AV MJ

Det finns de som säger att om man är ska leva i Sverige ska man kunna det svenska språket. Nu är ju inte svenskan ett enkelt språk eftersom det skiljer sig en hel del från de största språken i världen. Det är lätt att kräva att andra som kommer från helt andra språkgrupper ska kunna vårt språk men hur bra kan vi andra språk. Inte så bra som vi tror.

Mitt mått på att kunna sitt språk är inte att kunna det i en smal mening utan att kunna det i en bred mening. I varje språk finns det nyanser som bättre uttrycks med en synonym än en annan. Att kunna uttrycka sig levande och nyanserat klarar bara en minoritet i det här landet oavsett vilket språk som är deras modersmål.

Låt mig uttrycka mig så här: Jag blir inte imponerad av alla som kräver språktest eller klagar på invandrare så länge de inte klarar högskoleprovets orddel men alla rätt. Den som klarar högskoleprovets orddel med alla rätt har troligtvis en bredd på språket. Här kan vi prata om att kunna språket och att kunna uttrycka sig på ett nyanserat sätt.

Testa själv hur dina språkfärdigheter är i SVTs synonymtest från högskoleprovet hösten 2019. Jag fick alla rätt. Det var inte ens särskilt svårt. Samtidigt blir jag inte förvånad om de yngre generationerna inte får alla rätt. Naturligtvis finns det en och annan stjärna men som generation betraktad är de som är födda på 1990-talet eller senare mindre språkbegåvade.

Jag hävdar inte att det beror på invandring eftersom jag dagligen, i mitt yrke, träffar unga människor som har svenska som modersmål men som ändå inte vet vad ordet synonym betyder. Jag sade en gång till en vän till mig att han inte är den mest empatiska människan jag känner. Då gick han och frågade en gemensam vän till oss vad ordet empatisk betyder. Det är sånt som oroar mig.

Språkfärdigheter har inte inte så mycket med etnisk eller nationell bakgrund att göra. Det hänger mer på vad man vill göra av sitt liv. De som vill vara allmänbildade och belevade har ansträngt sig för att nå upp till en viss nivå.

Om du inte klarar spåktestet är det en signal på att det är dags att anstränga sig lite. Särskilt om du har pratat svenska i hela ditt liv. Då är det dags att få lite bredd och nyans på språket. Det kanske också hjälper till att tänka lite mer nyanserat och inte så svartvitt.

Fundera på saken.

Klart för EM

16 nov 2019

Av:MJ

Det har arrangerats fem EM i fotboll på 2000-talet. Sverige har varit med samtliga fem gånger. Det är ett bra facit med tanke på att Sverige bara lyckades kvalificera sig till EM en gång före år 2000. Man kan därför också kosta på sig att ha förvätningar på att Sverige ska delta i EM-slutspelet 2020.

I gårdagens match i Rumäninen slog Sverige hemmalaget med 2-0. Vinsten innebar att Sverige nu är kvalificerade till slutspelet nästa sommar. Spelet som det svenska landslaget visade upp påminner om de bästa matcherna i VM 2018. När det svenska laget är som bäst får de motståndarna att springa mycket med boll men bara där svenskarna vill ha motståndarna. För det mesta blir motståndarna ofarliga. För att lyckas måste de åstadkomma något exceptionellt som att sätta en boll i krysset från 40 meter.

Sverige har en match kvar i kvalet men den är av mindre betydelse. Inget av de andra lagen kan få lika många poäng som Sverige även om Sverige förlorar. Vann gruppen gjorde dock Spanien som var den väntade vinnaren och som också spelade bäst. De två bästa lagen är direktkvalificerade och Sverige tog alltså andraplatsen.

Anfallspelaren Marcus Berg har många gånger fått förtroendet att spela och det finns de som undrar varför. I VM 2018 spelade Berg fantastisk fotboll men han hade svårt att själv göra mål. Att göra mål är avgörande, kanske särskilt för en anfallare. Man kan dock inte reducera bort en spelares andra värdefulla kvalitéer bara för att målen inte slinker in.

Efter en lång tids uppehåll gjorde Berg mål mot Spanien och nu senast mot Rumänien. I matchen mot Rumänien såg man tydligt Bergs alla andra kvalitéer. Det är roligt att han nu hyllas för att ha gjort bra matcher, då han gör mål, men han bör också hyllas för allt annat han gör. Förutom målet han själv gjorde seplade han fram Sveriges andra mål. Han sprang, passade, försvarade och visade vägen under hela matchen. Berg tvekade inte när han fick chansen att föra Sverige till EM-slutspel.

 

Landslagskollegorna sluter upp bakom Berg och intygar hur viktig han är för det Svenska spelet. Att kollegorna står bakom är signifikant för denna trupp. Janne Andersson har lyckats med minst två saker. Det första är enigheten i laget. Det är ett lag som kämpar för varandra. Han har också lyckats, i avgörande matcher, att få laget att utföra den på förhand bestämda taktiken. Spelarna utför det de ska in i minsta detalj. För att få ett lag att prestera på detta vis måste de verkligen tro på spelidén. Här tror jag att Janne Andersson är den avgörande faktorn.

Nu när Landslaget är klara för EM-slutspel sommaren 2020 återstår bara att finslipa spelet så att laget blir ännu bättre. Det ser vi fram emot.

 

← Äldre inlägg