Kortspelets historia

Vad vet du om våra populära kortspel? Känner du till spelkortens historia? Här får du chansen att lära dig lite mer och bli fascinerad av ett av världens mest populära spel.

Kortspelets historia sträcker sig över flera århundraden och involverar en rad olika kulturer och regioner. Det första kända användandet av spelkort kan spåras tillbaka till Kina under Tangdynastin (618–907 e.Kr.). Dessa tidiga kort var ofta handmålade och användes både för spel och för att förutsäga framtiden.

Spelkort spred sig från Kina till Mellanöstern, där de antog en ny form under 1300-talet. Det är troligt att perserna introducerade spelkorten för Mamlukerna i Egypten. Mamluk-korten var försedda med invecklade mönster och hade fyra färggrupper, var och en representerad av ett slagsymbol: mynt, koppar, svärd och poloklubbor. Dessa kort användes också för spel och förutsägelser.

De första europeiska korten

Spelkortens resa fortsatte västerut och nådde Europa under 1300-talet, där de anpassades för att passa de lokala kulturerna. De första europeiska korten var handmålade och extremt dyrbara, vilket begränsade deras användning till de förmögna. Med tiden blev dock kortproduktionen mer standardiserad och tillgänglig för allmänheten.

Franska korten

De franska spelkorten, som utvecklades under 1400-talet, introducerade den moderna färg- och bildstruktur vi känner idag: hjärter, ruter, klöver och spader. Franska korten ersatte också kungliga figurer med Kung, Dam och Knekt. Dessa kort blev så småningom standarden i stora delar av Europa och världen.

Jokern introducerades först i USA under 1800-talet som en "extra trumfkort" i det populära spelet Euchre. Detta kort spred sig snabbt till andra spel och blev en vanlig funktion i moderna kortlekar.

Under århundradena har en mängd olika kortspel utvecklats över hela världen, inklusive Poker, Bridge, Whist, Rummy, Solitaire och många andra. Spelkort har också använts för konstnärliga uttryck, magiska trick och psykologiska experiment.

18 Mar 2023