Jakten på det billigaste elbolaget

I skrivande stund finns det drygt 140 elleverantörer i Sverige och det kan därmed vara en utmaning att hitta det allra billigaste elbolaget. I det här inlägget går vi igenom ett par punkter som är bra att ha i åtanke för att köpa den billigaste elen.

Billigt elbolag - en utmaning

Att hitta ett billigt elbolag är lättare sagt än gjort. Med tanke på marknadens stora utbud av olika elhandelsbolag så kan det vara väldigt tidskrävande att själv jämföra alla olika avtal hos elbolagen för att hitta det mest budgetvänliga.

En bra plats att starta på är att välja mellan rörligt och fast pris. Innan du väljer elbolag så är det således viktigt att du bestämmer dig för om du är intresserad av ett fast eller rörligt elpris. Om prislappen är den viktigaste faktorn, så rekommenderar jag att du tecknar ett elavtal som har rörligt elpris som därmed följer prisförändringarna på elbörsen. Denna typ av elavtal har nämligen historiskt sett varit det mest prisvärda alternativet. Du får dock räkna med att elpriset kan fluktuera mycket mellan olika månader. Däremot är ett fast elpris bra för den som tycker det är viktigt med trygghet. Med ett fast elpris har du nämligen samma pris året runt, oavsett om det rörliga elpriset fluktuerar. Denna typ av elavtal gör att du är försäkrad mot prisfluktuationer under avtalsperioden. Vissa elbolag på marknaden erbjuden även elavtal som kombinerar det bästa av två världar - ett fast elpris över vintermånaderna och ett rörligt elpris under sommarmånaderna. Detta elavtal är således både tryggt och gynnsamt på samma gång.

En annan sak du behöver känna till är att alla elhandelsbolag tar ut ett visst påslag på inköpspriset av el. Som regel brukar intervallet ligga mellan 5 – 7 öre/kWh exklusive moms. Det är viktigt att du jämför påslaget mellan de olika aktörerna på marknaden för att hitta ett billigt elbolag som passar dina behov.

13 Jan 2021