Hemester 2020

Av MJ

Har du sedan länge planerat att resa utomlands i sommar? Kommer det att bli av? Oavsett det särskilda läget denna sommaren till följd av coronaviruset som härjar i världen och folkhälsomyndighetens rekommendationer finns det många anledningar att stanna hemma.

Hemma kan betyda huset eller lägenheten med omnejd. Det kan betyda sommarstugan eller husvagnen. Det kan också betyda Sverige. Vissa tar en helg på ett hotell i en stad de aldrig besökt förut. Varför inte? Sverige är ett fantastisk land. Det är fantastiskt hela året men särksilt på sommaren.

Att resa inom landet behöver inte vara så dyrt heller. I nödfall är det lätt att hitta SMS lån tills semesterersättningen kommer. Tänk också på att en hemester gynnar Sverige i nuläget. Vi behöver turister och i brist på turister från andra länder är det bra att vi själva turistar i Sverige.

Om jag skulle lista mina bästa resor någonsin skulle minst hälften av resorna vara inom Sverige. Här är min topp fem för resor inom landet (nummer 1 är inte bäst utan sydligast). Tyvärr finns det inte utrymme för alla underbara platser jag har besökt.

1. Ales stenar med omnejd

Om jag börjar söderifrån är Ales stenar ett fint ställe att besöka. Det gäller främst den som är intresserad av fornlämningar. Förutom stensättningen i sig finns det en del annat i trakten att titta på. Utsikten över södra östersjön är också helt fantastisk.

Ales stenar ligger i Österlen med sin vackra natur, sina vackra små kustsamhällen och möjligheter till bad. Man kan besöka Kivik i norra delen av Österlen och Ystad i söder.

Ystad har blivit utnämnd till Sveriges femte vackraste stad. Där finns en av sveriges äldsta byggnader som ännu är bebodda. Det är ett hus ifrån 1400-talet som kallas Apotekarhuset. Ystad har också en litterär historia, för den som gillar Kurt Wallander, som är av stort värde. Berättelserna utspelar sig inte bara i Ystad utan är även inspelade i trakten. Man kan få guidade turer i Wallanders spår eller strosa runt efter eget tycke.

2. Öland

På Öland finns det mängder av platser att besöka som troligtvis inte är så överbefolkade. Att ta bilen över bron är i sig en upplevelse. Eftersom öresundsbron delvis tillhör Danmark är Ölandsbron Sveriges längsta bro (inom Sveriges gränser). Väl på Öland finns det en blandning av fornminnen, fyrtorn, natur (Stora alvaret) badplatser, campingplatser, små lanthandlare, loppmarknader, konst- och keramikverkstäder. Besök gärna Paradisverkstaden som hör till en av Sveriges bästa tillverkare av konstnärlig keramik.

3. Gotland

Gotland är Sveriges största ö och det går bara att ta sig dit via båt eller flyg. Väl på ön finns det hur mycket som helst att uppleva för den som har lite intresse för natur, geologi, historia, bad och uteliv. Det finns mängder av toppklassig hantverk i Visby eller på andra närliggande orter.

På Gotland hittar du en av Sveriges bästa möbeltillverkare: G.A.D. Besök någon av deras butiker eller workshops. Fårfällar och andra produkter av fårull är typiska för ön. Mat med koppling till får är också en lokal delikatess. I normala fall skulle medeltidsveckan vara en höjdpunkt.

4. Bohuslän

Bohuslän är en tursittät region under sommaren. Det beror på alla fiskesamhällen som lockar till sig folk som vill sola, bada och äta färska djur från havet. Du kan välja på små kustsamhällen från öarna i Göteborgs skärgård i söder till Strömstad i norr. Vad sägs om platser som:

 • Hönö, Öckerö och Björkö
 • Marstrand
 • Tjörn (Skärhamn med till exempel Nordiska akvarellmuseet)
 • Orust (t.ex. Mollösund)
 • Lysekil
 • Kungshamn
 • Smögen
 • Hunnebostrand
 • Hamburgsund
 • Fjällbacka (gå på mordvandring i Camilla Läckbergs Fjälbacka)
 • Grebbestad
 • Kosteröarna

För dig som inte bara är intresserad av sol och hav kan du besöka Nordens ark eller hällristningarna i Tanumshede.

5. Höga kusten

Alla tips i detta inlägg är kustnära. Därför blir Höga kusten ett perfekt avslut. Framför allt är det en naturupplevelse. Här kan man se rovfåglar som inte finns på så många andra platser. Man kan vandra, cykla bada osv. Du kan hitta mängder av bra förslag på hemester-aktiviteter.

Höga kusten är ett världsarv på grund av sin unika natur och kultur. Högakustenbron, som är en hängbro, är en av Sveriges mest spektakulära. Besök gärna någon av orterna Hörnösand i söder eller örnsköldsvik i norr. Söder om Örnsködsvik ligger Skuleskogens nationalpark. Du som har läst Kerstin Ekmans bok Rövarna i Skuleskogen har fått ett smakprov på områdets fantastiska natur samt dess historia med handelsresanden, rövare och övernaturliga väsen.

Trevlig resa!

11 Jul 2020