Massörutbildning

Att arbeta som massör är ett yrke med mycket ansvar och som även ställer stora krav på dig som massör. Du behöver ha goda kunskaper i kroppens anatomi för att kunna hjälpa dina klienter på bästa vis. En massörutbildning hos en bra och kvalitetssäkrad nationell massageskola eller internationell Massage School är en god investering i ett yrke som även har mycket goda framtidsutsikter. Det är också ett yrke som är perfekt att kombinera ihop med andra utbildningar och "närliggande" yrken som tex. en spaterapeututbildning, utbildning till personlig tränare, kostrådgivare, yogainstruktör m.fl. Det är dock viktigt att veta om att jobba som massör också är ett fysiskt tungt och krävande arbete.

För att kunna ha en lång karriär inom ditt nya yrke så är det viktigt att du som blivande massör även håller dig i god fysisk form. Väljer du att kombinera flera yrken (se exempel ovan) så skapar du dig bättre förutsättningar att just få ett mera omväxlande arbete samt ser till att din kropp också håller sig fräsch. Många utbildade massörer jobbar även som egna företagare. Genom att kombinera flera yrken så ökar du även dina inkomstmöjligheter. För att också ha en lång och framgångsrik karriär som massör så är det också viktigt att du själv får regelbundna massagebehandlingar åtminstone 1-2 ggr/månad. Det är vanligt att massörer ofta utbyter tjänster och massagebehandlingar med varandra.

Vidare så är det också viktigt att komma ihåg att i yrket som massör som jobbar du inte med svårt sjuka eller skadade personer, dessa ska behandlas av läkarvården och ingen annan. Först i ett betydligt senare stadie kan det bli aktuellt att just dessa klienter kommer till dig, och då först efter att läkare även givit sitt ok för detta.

Som massör så jobbar du i ett förebyggande syfte och med klienter som ofta har allmänna och lättare muskelrelaterade problem och som har tex: onda, spända och hårda muskler.

Det är fortsatt vanligast att många klienter som kommer till dig som massör också gör detta för att få smärtlindring. Det är också vanligt att många klienter söker sig till dig för att få hjälp med stela muskler och leder som har sämre rörlighet, för att få ren avkoppling, för hjälp i rehabilitering av en tidigare skada m.m.

Innan behandlingens början så får klienten avge sin anamnes (sjukdomshistoria) till dig. Här är det viktigt att du som massör lyssnar och inte avbryter klienten utan klienten får i lugn och ro berätta sin sjukdomshistoria för dig om varför han/hon nu kommer till dig. Under anamnesen tar sedan även reda på hur du ska gå tillväga, lyssnar som sagt till klientens önskemål/behov samt tar också reda på om klienten faktiskt ska behandlas eller ej. Hur du ställer en anamnes får du också lära dig hos din massageskola.

En massör lyssnar alltid på sin klient där grundregel no. 1 är att komma ihåg att smärta- som upplevelser med den egna kroppen är en subjektiv känsla, det är han/hon som upplever den som vet hur det känns och ingen annan. Därför är det också viktigt att en massör inte går in med några som helst förutfattade meningar när han/hon lyssnar till sin klient. Det är även klienten som bestämmer hårdheten och trycket i själva massagebehandlingen. Hårdheten i själva massagen är något som du som massör tar reda på under klientens anamnes. En fråga (hur känns det-för hårt, lätt eller lagom?) som sedan upprepas ett par gånger till klienten under själva behandlingen. Vad som kan upplevas som för ont/hårt av någon klient kan av någon annan upplevas som alldeles för lätt. Alla klienter är olika, har olika smärttröskel som behov och önskemål.

Massörutbildning - Så väljer du rätt Massageskola

En massörutbildning kan vara kort och intensiv eller fortgå under en längre tid med djupare kunskap inom främst anatomi och fysiologi, allt beroende på vilket utbildningsanordnare du väljer. Välj utbildningsanordnare och massörutbildning efter vad som passar just dig och dina behov. Innan du väljer massageskola, läs alltid vad andra elever säger om den massörutbildning som de själva tidigare har gått. På så vis så får du alltid mycket bra information om massageskolan från de som faktiskt också har gått utbildningarna.

Vi rekommenderar dig även att se över hur stora klasser som massageskolorna har. Stora klasser med få lärare kanske inte är något som du önskar. Större klasser kan även försvåra inlärningen med mindre tillfällen att få hjälp från sin massagelärare. Mindre klasser gör ofta att inlärningen går snabbare, blir mera effektiv och att det alltid finns lärarhjälp att få när du också behöver det. Mindre utbildare eller en kortare och mera intensiv massörutbildning betyder inte heller  att utbildningen är sämre, många gånger så kan det vara precis tvärtom så. Jämför och se vilken utbildningsanordnare på marknaden som passar just dig allra bäst.

En utbildning till massör är också en utbildning som du alltid bär med dig oavsett vart än i världen du önskar bo och arbeta, även på så vis så är en massörutbildning en god investering i ett yrke med mycket goda framtidsutsikter.

Att utbilda sig till massör- samt att även arbeta utomlands som massör är även det något som har blivit allt mera populärt. Dels för att man kan skaffa sig stora erfarenheter inom sitt nya yrke men också för att få testa på att bo och arbeta i ett annat land och i ett varmare klimat. Massage & Spaskolan Gran Canaria är en skola som kan erbjuda sina elever just detta.

Vi tog ett långt snack med Massage & Spaskolans delägare och lärare Tamara "Tamy" Miranda som berättar mera om massageutbilningar och yrket som massör i allmänhet.

Hur uppstod Massage & Spaskolan och varför blev det just på Gran Canaria?

Vi hade funnits i flera år under vårt systerföretags vingar, Welltours & Welltours Educations, men kände att vi behövde bli mera inriktade och tydliga just med våra yrkesutbildningar till massör, idrottsmassör och spaterapeut så därav uppstod namnbytet, säger Tamy. Det var ursprungligen vår rektor Andreas Törnstrand som flyttade hit till Gran Canaria efter en svår ryggskada under sin idrottskarriär i Schweiz och där vi gemensamt startade skolan här främst p.g.a av att vi har ett av världens bästa åretrunt klimat på Gran Canaria. "Kan det finnas ett bättre klimat att utbilda sig i och som främjar inlärandet bättre?" frågar Tamy.

Era utbildningar är korta och intensiva, kan man verkligen bli en bra massör på så kort tid?

Det är nog en av de frågor som jag får allra flest gånger och det korta svaret är "JA" säger Tamy. Våra yrkesutbildningar är som sagt korta och väldigt intensiva. Vi har valt att hålla små klasser (2-8 personer) just för att vi som lärare också kan vara med eleverna precis hela tiden och för att de alltid ska kunna få den hjälp och support som de behöver. Fokuset i samtliga utbildningar ligger på att bli riktigt bra på utförandet av behandlingarna och inte att man ska behöva kunna nämna kroppens alla dryga 600 muskler på latin. Vårt kursmaterial är brett och motsvarar mera en utbildning till massageterapeut än till massör, vilket gör att eleverna alltid har sitt kurskompendium att gå tillbaka till om de senare efter utbildningens tid vill veta och lära än mera. Det händer att vi får elever som tidigare har gått utbildningar hos större utbildare än oss och i samma bransch hemma i Sverige, men som kommer till oss och säger att de har fått lära sig mera hos oss under 10 dagar än vad de gjort på månader hos andra utbildare, just för att vi istället för att ha +30 elever i en klass med en enda lärare istället har 2 lärare till 2-8 elever. Egentligen så är det just det som allt handlar om, att eleverna praktiskt blir riktigt duktiga massörer, idrottsmassörer eller spaterapeuter och att de är 100% nöjda med sin utbildning hos oss, säger Tamy. Vi har riktigt bra utbildningar som vi kan erbjuda men att säga att vi är bäst är inte min sak att göra, det är elevernas uppfattning om sina utbildningar som är det som betyder något. Just att läsa vad tidigare andra elever säger om sina utbildningar vare sig det är hos oss eller hos andra utbildare är något som jag dock alltid rekommenderar, säger Tamy vidare.

Ni håller även lägre priser än de flesta andra utbildarna på marknaden, hur är det möjligt?

Vi håller ju till på Gran Canaria och här har vi lägre omkostnader än vad en skola/utbildare har i Sverige vad gäller allt från lokaler, skatter, personalkostnader m.m. Dessutom så är vi ju medvetna om att våra elever även måste betala för flyg t.o.r för att ta sig hit, samt även betala för att ha ett boende på plats under utbildningens tid, så därför kan och måste vi även ha lägre kostnader för våra utbildningar, säger Tamy.

Det leder oss automatiskt in på nästa fråga, hur/var bor era elever under utbildningen?

Vi samarbetar med ett mycket uppskattat och närliggande bungalowsboende gällande våra utbildningar. Beroende på när eleverna kommer under året så kan de till ett rabatterat pris bo två eller fyra stycken i en bungalow med självhushåll, boendet ligger c:a 5 minuters promenad ifrån våra kurslokaler i San Agustín. Vill man ordna med sitt eget boende så går det också självklart bra.

Vad är egentligen svensk klassisk massage som ni utbildar era elever inom?

Svensk klassisk massage är idag den mest välkända massagemetod som finns i västvärlden. Vår svenska klassiska massage ges oftas som halv- eller helkroppsbehandling men kan även ges för vissa muskelgrupper om det föredras.

Den svenska klassiska massagen har ett fokus och ett syfte mot avslappning där trycket i själva massagebehandlingen ska vara medelhårt och utföras i ett långsammare tempo. Själva massagebehandlingen uppfattas ofta som "skönt-ont" av klienten och är något som också är väldigt uppskattat av klienten.

Det är även helt rätt nivå att sträva efter för dig som massör. Om 10 är maximum tryck som klienten känner från massagen så kan man säga att den svenska klassiska massagen ska kännas som en 5:a på denna 10-gradiga skala, ungefär lite som mellanmjölk om man ska göra en sådan liknelse säger Tamy.

Inom den svenska klassiska massagen använder man sig idag av 5 grundtyper av massagegrepp:

  1. Effleurage (strykningar).
  2. Petrissage (knådningar).
  3. Friktioner (gnidningar).
  4. Tapotement (rytmiska lätta slag).
  5. Vibrationer (skakningar).

Även om dessa massagegrepp är de som ingår i svensk klassisk massage så är det inte alltid att alla greppen används under en behandling. En behandling ska alltid anpassas efter klientens behov och önskemål, säger Tamy.

Vilka typer av elever söker sig till just er?

Först och främst så är det ju alla de som vill få en riktigt bra utbildning på kort tid i det suveräna klimatet vi har här på Gran Canaria. Jag trodde själv att när jag gick in som ägare på Massage & Spaskolan att vi skulle ha väldigt många ansökande 18-19 åringar som kommer direkt ifrån gymnasiet, men de åldrarna som främst dominerat är 40-55 år vilket vi ju tycker är jätteroligt. Alla är såklart välkomna oavsett ålder enbart mot att man är 18 år fyllda, inga förhandskunskaper behövs. Det man dock alltid behöver vara införstådd med är att det är väldigt intensivt och något som är tufft inte bara mentalt men även fysiskt för den egna kroppen, säger Tamy.

Hur ser en typisk dag ut på er skola för eleverna?

Eleverna börjar dagen med teori 08:00. Efter ett par timmars kort teori så går vi direkt över till det praktiska lärandet där eleverna två och två får öva på sig själva under nära handledning från lärarna. Efter att delmomentet är klart så byter man av varandra, den som fick behandling blir nu den som ger behandling och tvärtom, fortsatt med nära handledning och support från oss lärare. Då kursernas fokus som sagt ligger på ett praktiskt kunnande så blir det väldigt mycket nötande. Efter dagens "slut" runt 13:30 så går eleverna hem för att sedan ha självstudier och ytterligare praktik 3-4 timmar, här är det frihet under ansvar som gäller och vill man göra det på studs när man kommer hem så gör man också det eller alternativt om man hellre tar en paus och gör sin hemläxa senare, det är upp till varje enskild elev. Detsamma gäller vart man vill studera efter lärarledd tid, i köket, på sandstranden eller på en solstol vid poolen m.m. Man gör helt enkelt det som man vet främjar det egna lärandet bäst. Eleverna kommer även att ha praktiktimmar på andra klienter än kurskamraterna, detta då alla kroppar och besvär är olika från kropp till kropp och från person till person. Nästa dag börjar sedan med att vi repeterar det som vi lärde oss dagen innan, efter det så fortsätter dagen enligt schemat. Eleverna kommer vidare även att ha praktiskt lärande utomhus beroende på vilket delmoment som studeras i kursen samt kommer även att få följa med på praktik hos våra dagliga klienter på Gran Canaria. Varje enskild utbildning avslutas sedan med ett praktiskt- som ett teoretiskt prov, säger Tamy.

Ni kan även erbjuda arbete till era elever efter utbildningens slut, hur går det till?

Ja, vi kan erbjuda ett urval av våra elever en säsongsanställning (november t.o.m mars). Hur många och vilka vi kan erbjuda säsongsanställning beror dels på hur man klarar sin utbildning men även hur många arbetsplatser på Gran Canaria vi har, säger Tamy. Arbetsplatserna är våra kontrakterade hotell på södra Gran Canaria och där vi har våra dagliga klienter. Antalet elever som kan vi erbjuda anställning varierar även från år till år beroende på att de kontrakterade hotellen även varierar från år till år. Våra elever på Massage & Spaskolan har dock alltid förtur på alla tjänster som finns att ansöka till. Är man sugen på att säsongsarbeta hos oss så är det även bra att man skriver så i sin ansökan till oss. Man är ju såklart även välkommen att gå alla våra yrkesutbildningar utan ett intresse för att stanna kvar i värmen och arbeta hos oss, säger Tamy.

Ni har fasta kursdatum men har även att eleverna kan välja när de ska börja, hur går det till?

Vi har våra fasta kursdatum på våren och hösten för våra utbildningar till massör, spaterapeut och idrottsmassör men har nu även valt att ha flexibla datum utöver det, säger Tamy. Då vi finns på Gran Canaria och våra elever även måste ta sig hit, kanske ta ledigt från jobb, åka från familjen m.m så märkte vi snabbt att det fanns ett stort intresse för våra utbildningar men att det inte alltid passade med tiden för kursdatum för många elever. Nu kan man om man samtidigt är minst två personer som bokar våra utbildningar bestämma helt och hållet själva när man vill gå sin utbildning hos oss, säger Tamy.

Att massage är bra vet ju många men vilka positiva effekter finns?

Massagens positiva effekter på kroppen är nästan oändliga. En massagebehandling har ett syfte att i första hand behandla kroppens muskulatur men har indirekt en positiv effekt även på leder, skelett, kroppskännedom,  koncentrationsförmåga m.m. En massagebehandling ger även vidare positiva effekter för tex:

-Ger smärtlindring.

-Påskyndar återhämtningen efter träning och aktitiviteter.

-Rehabilitering under/efter skada.

- En bättre sömn.

-Stimulerar hormoner i kroppen som producerar kroppens eget "lugn och ro hormon", Oxytociner.

-Högt blodtryck (vid ett långsamt tempo i massagebehandlingen).

-Stärker immunförsvaret.

-Motverkar ärrbildning.

-Kan minska ödem (svullnad).

-En lugnare och mera avslappnad andning.

-Ger ökad ämnesomsättning och förbättrad matsmältning.

-Verkar stressreducerande.

Även om dessa är vanliga positiva fysiska som mentala effekter så är alltid effekterna individuella och kommer att variera från person till person, säger Tamy.

Vad innebär det egentligen att jobba som massör?

Att jobba som massör är ett otroligt givande och omväxlande arbete. I ditt jobb som massör så träffar du dagligen människor i behov av ett större välbefinnande genom tex önskad smärtlindring, människor som önskar avkoppling, människor som vi släppa på stress och bli av med muskelspänningar m.m

Att jobba som massör innebär även att du behöver ha en stor empatisk förmåga, lätt för att lyssna och förstå andra människors problem vad gäller den egna kroppen. Det är viktigt att du som massör inte lägger in några som helst egna värderingar i det som delges dig ifrån klienten. Tex. så är en sådan sak som smärta en väldigt subjektiv känsla, d.v.s att det är den som upplever den som vet hur det känns och ingen annan. Vad någon människa kan uppleva som ont- och att du som massör jobbar för djupt och hårt kan någon annan uppfatta som alldeles för lätt och inte alls smärtsamt. Det är din klient som bestämmer hårdheten i massagen och inte du som massör. Som massör så anpassar du hårdheten och djupet i behandlingen efter varje enskild klient.

Att jobba som massör innebär vidare att du kan jobba i många olika miljöer som man får vara beredd på att anpassa sig efter. Du kommer att träffa många olika människor i olika behov, alla har sitt "i bagaget" och det är viktigt att bemöta och behandla alla klienter just efter individens behov och förutsättningar. Som massör är det också viktigt att alltid vara proffessionell i sitt yrke.

Att jobba som massör är även ett fysiskt tufft och hårt arbete. Det är viktigt att komma ihåg att man som massör behöver vara väldigt duktig på att ta hand om sig själv på bästa sett om man även ska ha en lång karriär inom att också ta hand om andra människor, säger Tamy.

Nu lanserar ni även era webbutbildningar till massör, idrottsmassör och spaterapeut?

Ja det stämmer. Vi började för ett par år sedan med att filma material och att göra utbildningarna. Det har dock tagit väldigt mycket mera tid än vad vi beräknade att det skulle göra men ja nu har de äntligen gått live. Vi kommer att erbjuda utbildningarna som "mini", "light" och "diplom" kurser där kurserna är anpassade för de som vill lära sig för hemmabruk eller för de som vill lära sig att massera och att ge spabehandlingar professionellt.

Onlinekurserna ligger även helt rätt i tiden vad gäller att man kan studera där man befinner sig, när man vill och i eget tempo. I och med våra kurser så blir vi också den första svenska utbildaren i Sverige och internationellt sett som kan erbjuda det upplägget som vi också gör, vi räknar såklart med att andra kommer att följa efter men även om det blir ett faktum så kommer vi alltid att kunna säga att vi var först.

Avslutningsvis, vad är ditt absolut bästa tips till alla de som söker skola?

Först och främst så måste man verkligen känna att man gillar att jobba med människor samt gillar att hjälpa andra människor till ett större välbefinnande. Vad gäller val av rätt skola så får jag upprepa mig här om jag enbart får ge ett enda tips: Sök och läs vad tidigare elever säger om sina utbildningar hos skolorna. Att utbildarna (oss inräknat) vill lyfta fram sin skola och sina utbildningar som toppenbra är ju självklart men det är ju vad eleverna själva tycker och säger om sina utbildningar som är det som verkligen betyder något, säger Tamy.

Tack för din tid och tack för intervjun

Tack så mycket själv.

10 Aug 2020