Giltig ID-handling

Av MJ

Det här med giltig ID-handling kan vara svårt ibland. Under åren har jag varit med om ett flertal situation när befintlig ID-handling eller avsaknad av ID-handling har ställt till med problem. I denna krönika tar jag upp några exempel och hur problemen kan lösas inom en snar framtid.

I dagsläget är följande former av legitimation giltiga ID-handlingar:

  • Svenskt vanligt pass
  • Svenskt nationellt id-kort
  • Svenskt körkort
  • Svenskt SIS-märkt id-kort
  • Identitetskort för folkbokförda i Sverige

Olika frisyr

När jag var 17 år skickade jag in de handlingar som behövdes för att trafikstyrelsen skulle kunna utfärda ett körkort. Planen var att jag ett havlår senare skulle klara uppkörningen och få ut mitt körkort. Förutom att jag drog ut på tiden några månader efter min 18-årsdag hann jag också bestämma mig för att ändra frisyr.

Från 12 års ålder till 18 års ålder hade jag långt hår. Periodvis väldigt långt hår. Det var som längst när jag var 17 och ett halvt, det vill säga precis när jag tog fotot till mitt körkort. Ett drygt halvår senare klippte jag bort allt och hade väldigt kort hår.

När jag fick mitt körkort, som är giltigt i tio år, såg jag ganska annorlunda ut. Skillnaden mellan att ha hår en bit nedaför axlarna och att ha några cm kort hår gör en hel del med mitt ansikte. Jag fick upprepade gånger problem med att det var svårt att känna igen mig på körkortet. Frisyren ändrar helhetintrycket ganska mycket. I alla fall är det så för mig.

Jag hade i många fall behövt använda mig av hårförlängning för att bli igenkänd. Nu fanns det inga bra sådana lösningar när jag var i den åldern. Idag är utbudet mycket större som hos Poze hair som har både äkta och syntetiskt hår.

Du kanske tänker att jag borde ha passet med mig också. Det tänkte jag sällan på när jag var 18, 20 år. Hade jag haft med mig passet hade det dock inte gjort någon större skillnad. När jag var 16, på väg att bli 17, bestämde jag mig för att färga håret svart. Det är enda gången i mitt liv som jag har tonat håret och det skedde några veckor innan jag skulle ansöka om nytt pass. På passet hade jag alltså långt svart hår.

Glasögon

När man tar fotot till körkortet ska man inte ha på sig glasögon. Nästa körkort jag fick var med kort hår och utan glasögon. Jag började närma mig 30 och min syn blev sämre. När jag hade passerat 30 kunde jag inte klara mig utan glasögon längre. I början använde jag väldigt diskreta bågar som inte förändrade mitt ansikte. Efter några år blev jag dock sugen på att experimentera med olika bågar.

Vid 33 års ålder hade jag ganska tjocka och markanta bågar. Detta ändrade mitt ansikte rätt så mycket. Det fick till följd att jag nästan alltid var tvungen att ta av mig glasögonen för att kortet på körkortet eller passet skulle likna mitt ansikte. Eftersom bågarna påverkade helhetsintrycket kan det ta ett tag innan den som ska se mitt ansikte utan glasögon får ställa om synen en stund. Identifiering var inte lätt under dessa år.

Stulna ID-handlingar

För fem år sedan var jag på ett café med bekanta i Göteborg. De hade haft problem med stölder på caféet men inte satt upp någon skylt för att varna kunderna. Alltså tänkte jag inte på att ha mina värdesaker i famnen när jag fikade. Allt fanns i min ryggsäck som stod på golvet vid mitt ena ben. När jag skulle lämna stället började jag att leta efter ryggsäcken men den var borta. Någon hade uppenbarligen stulit med sig hela väskan. I den låg min laptop, min plånbok och mitt pass. Båda mina giltiga ID-handlingar var därmed försvunna.

När man inte har någon giltig ID-handling får man följa en viss procedur. Eftersom man vanligtvis använder en giltig ID-handling för att identifiera sig när man ansöker om nytt pass hos polisen behöver man t.ex. ett körkort att visa upp. I mitt fall var det stulet så då behöver man hjälp av någon anhörig. Min sambo fick följa med och visa upp sitt ID så att hon kunde bli identifierad. Därefter fick hon intyga att jag var den jag utgav mig för att vara.

Det tar alltid ett tag att förnya sitt pass eller sitt körkort. Under tiden blev jag väl medveten om i hur många situationer man faktiskt behöver identifiera sig. Man känner sig ganska naken och begränsad i sin handlingsfrihet utan ID.

När behövs ID?

Man kan behöva ID-handling ganska ofta. Ett vardagligt fall är när man ska hämta ut paket från postnord eller liknande. Om man som jag beställer ganska ofta på nätet kan man hamna i den typen av problem som jag hamnade i när mina ID-handlingar blev stulna. Dagarna innan stölden hade jag beställt några paket och utan ID kunde jag inte få ut dem från utlämningsstället.

Det är väldigt frustrerande när man har betalat för något och man vet var det är. Varorna ligger bara och väntar. Samtidigt kan man inget göra. Detta i sig är inte det största problemet. Att få sitt nya pass kan ta upp till mer än två veckor när det är hårt tryck. Paket som inte hämtas ut ligger sällan kvar längre än två veckor. Då skickas de tillbaka.

Istället för att bli förbannad på personalen på utlämningsstället, som jag får erkänna att jag lätt kan bli, får man ringa den webbshop som man har köpt varorna ifrån och be dem låta paketet ligga kvar några extra veckor. Det kan ofta ordnas. Tyvärr kan vissa saker gå per automatik ändå. Paketen går i retur i alla fall.

Något som är ännu mer irriterande är när man handlar på faktura och fakturan ligger i paketet. Om man inte betalar inom 14 dagar får man en påminnelse med en påminnelseavgift. Ofta är det ett annat företag som sköter fakturorna än de man har handlat av. Då måste även detta företag informeras om att man inte kan betala i tid eftersom man inte får ut paketet och innan dess kan man inte komma åt fakturan. Det är krångligt att inte ha ID.

Köp på Systembolaget kräver ID om man ser det minsta ung ut. Ärenden på banken kräver nästan alltid ID-handling. Dyrare köp kräver ID.

Många av våra resor kräver pass som då är en ID-handling. När man reser mellan Danmark och Sverige räcker det dock att visa upp ett körkort eller annan ID-handling.

Nya säkrare ID-handlingar

Som det framgår ovan finns det många situationer där ID-handlingar ställer till problem. Det kan handla om frisyrer eller glasögon. Med nya säkrare ID-handlingar ska detta bli ett mycket mindre problem. Enligt ett regeringsförslag ska ID-handlingar innehålla mer personlig information och vara svårare att kopiera.

År 2022 ska det nya körkortet vara i bruk. Det baseras på biometrisk data som huvudform och fingeravtryck. Då spelar det mindre roll vilken frisyr man har eller om man har glasögon. Förslaget är att vi bara ska ha en giltig ID-handling som är helt säker.

En fråga som man kan ta med sig när framtidens ID-handlingar kommer är vad som kan knytas till denna ID-handling. När man skannar ID-handlingen kan det mycket väl komma upp delar av sjukjournalen som om man har testat positivt för en viss sjukdom eller om man har antikroppar.

Nästa självklara steg är att identifiering kommer att ske direkt på kroppen genom skanning av ögon, röst, kroppshållning och fingeravtryck. Tekniken finns idag men frågan behöver passera flera legala instanser innan detta kan genomföras i realiteten.

Vi följer utvecklingen av säker och giltig ID-handling med spänning.

20 Jul 2020