Frida Karlsson slår till

Av MJ

Jag skrev ett inlägg inför skidsäsongen om mina tankar. Vilka skulle få till bra tävlingar? Det var mycket av det jag spekulerade kring då som slog fel.

Förra årets utropstecken på distans var Ebba Andersson och Frida Karlsson. Starten blev något av ett antiklimax. Ebba var skadad flera månader. Frida fick tävlingsförbud. Skulle de kunna göra något bra när de väl kom in i världscupen?

Ebba visade genast när hon kom tillbaka efter skadan att hon skulle kunna matcha de bästa. Hon fick några pallplatser efter nyåret. Hennes bästa placeringar är ett par andraplatser.

Frida Karlsson kom tillbaka med stor iver och mycket energi. Det blev inga pallplatser men det såg ändå lovande ut. Frida valde att avstå från U23-VM, där Ebba tog två individuella guld, för att vara på topp till Holmenkollens tremil.

Denna tremil blev en märklig historia. På grund av coronavirusets spridning fanns det ingen publik på skidstadion. Det fanns dock en del publik längs spåret. Själva utvecklingen av loppen blev något oväntad.

Therese Johaug drog iväg och fick en stor lucka. Efter två mil låg hon ungefär en minut före den efterföljande klungan. När de tre bäst placerade svenskorna efter tre av fem varv valde att byta skidor låg de 1.06 efter Johaug. Bytet visade sig dock vara ett smart drag.

Ebba, Frida och Charlotte Kalla jagade efter bytet ikapp klungan och med bättre skidor kunde de så småningom dra ifrån. Charlotte var pigg men Ebba och Frida var ännu piggare. De senare två började jaga Johaug och tog hela tiden in. De tog även in i uppförsbakarna.

Med en kilometer kvar hade Frida åkt ifrån Ebba och glidit ikapp Johaug. Med något bättre skidor (Johaug bytte inte skidor på hela loppet vilket verkar märkligt) och något mer energi i kroppen gick Frida förbi i Hellnerbacken (där Marcus Hellner avgjorde sprint-VM 2011) men kunde inte dra ifrån där.

När Karlsson och Johaug tillsammans tar den sista svängen sida vid sida kan vem som helst av dem vinna. Frida hade dock lite bättre glid och kunde med kraftfulla stavtag spurta ifrån på upploppet. Ebba och Charlotte kom på tredje respektive fjärde plats vilket är en fantastisk laginsats. Denna gång hade laget bra material under fötterna.

Detta var Frida Karlsson första seger på seniornivå (hon tog silver och brons i VM) och därmed första segern i världscupen. Det är otroligt stort att vinna en tremil på norsk mark, vilket ingen svenska har gjort på flera decennier, och det är otroligt stort att slå Johaug som har varit helt överlägsen under hela säsongen.

Hurra för Frida Karlsson! Vilken fantastisk skidåkare hon är.

7 Mar 2020