Inför världscupen i längdskidor

Av MJ

Förra året fick vi se några enastående bedrifter i längdspåren. Det hände mer än en gång att tre svenska damer stod på pallen samtidigt. Vilken topp och bredd. Stina Nilsson skadade sig allvarligt kort inför VM men blev återställd, vilket är en bedrift i sig, och tog sedan både guld- och silvermedaljer. Frida Karlsson, som förra året fortfarande var junior, tog tre medaljer i VM. Som du märker är det bara damåkare som omnämns. Herrarna hade ett svagt år förra säsongen. Frågan är om det blir någon ändrig till denna säsong.

Vad finns det att se fram emot till årets världscup i längdskidor som börjar 29:e november? Jag ska ta upp vad jag tror på.

Stina Nilsson är världens bästa sprintåkare. Det fick hon visa förra säsongen genom att vinna sprintcupen. Tvåa blev Majken Caspersen Falla som ofta har tuffa dueller med Nilsson på upploppet. Kommer det att se ut lika dant denna vinter? Falla har missat ett träningsläger i höst men det behöver inte betyda något. Det är snarare två svenskor som utmanar Nilsson. Jag tänker på Jonna Sundling och Maja Dahlqvist. Om Majas utveckling fortsätter kommer hon att bli suverän i vinter. Detta har naturligtvis Stina Nilsson koll på och kommer att vara beredd på att möta den utmaningen. Vi får inte glömma att det finns några mycket goda sprinters i USA respektive Ryssland också (som dock saknar gravida Julia Belorukova). Här blir det många spännande tävlingar att se fram emot.

Det började bra förra vintern även på distans. Charlotte Kalla och Ebba Andersson var både på pallen flera gånger före jul. I det stora hela var Ebba en av de få som kunde matcha Johaug. Är Ebba bättre till denna säsong? Har Kalla fått en bättre stabilitet?

Denna säsong är det inga mästerskap. De stora höjdpunkterna är två större tourer och två minitourer. Vem av de svenska åkarna har störst fördel av detta upplägg? Charlotte Kalla är den enda av svenskorna som har vunnit en stor tour men det var många år sedan nu. Detta kan vara hennes chans att göra om bragden. Stina Nilsson avslutade förra säsongen med att vinna den avslutande minitouren i Kanada. Vi får inte glömma att Stina Nilsson, när hon är som bäst, kan vinna tourer. Therese Johaug är världens bästa skidåkare på distanslopp men hon har svårt att hävda sig på sprint. Stina Nilsson är bäst på sprint och blir allt bättre på distans.

Frida Karlsson som slog igenom ordentligt i våras med två individuella VM-medaljer och ett stafett-guld har tränat på bra under sommar och höst. Hon är redo för en lång säsong med flera tourer. Hennes målsättning är dock mer långsiktig. Det är om fem år hon ska vara som bäst. Nu handlar det om att hon ska hitta sin nivå och få vara sig själv. Det kan mycket väl bli några pallplatser men vi ska inte förvänta oss några stordåd denna vinter. Man ska dock komma ihåg att Frida är duktig både på distans och sprint vilket kan passa i någon av tourerna. Hon tycker själv att det är rimligt att vi ska ha förväntningar på henne.

Den svenska damtruppen ser väldigt stark ut både på sprint och distans. Hur ser det då ut på herrsidan? Viktor Thorn som är den unga åkare som skulle kunna ta ytterligare ett kliv denna säsong börjar dock med att avstå lopp på grund av ryggproblem. Vi får se vad den rutinerade Calle Halvarsson kan göra. Han har haft svårt med mästerskap men kanske passar en mästerskapsfri säsong bättre. En bra placering på någon av tourerna kan man hoppas på. Oskar Svensson kan bli hur bra som helst på både sprint och distans. Frågan är om och när han tar de extra kliven. Blir det i vinter? Mer än några pallplatser totalt för herrgänget ska man nog inte vänta sig. Allt annat blir en glad bonus.

Vad ser du fram emot i vinter?

2 Nov 2019