Vill du gifta dig med en sexrobot?

Av: MJ

Jag har genom mitt jobb haft anledning att följa utvecklingen av androider (människolika robotar) under en längre tid. I och med det har jag även haft koll på androider som är gjorda i syfte att tillfredställar människor sexuellt.

Har du svårt att träffa någon och ingå i en relation eller har du haft en serie dåliga relationer och har tröttnat? Då är kanske lösningen en sexrobot. Nej, det är inget aprilskämt (dagens datum är 1/4). Sexrobotar har funnits en tid men nu är de så avancerade och så billiga att de börjar säljas kommersiellt.

Roboten är så människolik det är möjligt och den är utrustad med en avancerad AI. Det går att föra en vardaglig dialog med den men framför allt går det att ha sex med den.

Tanken på en sexleksak i form av en uppblåsbar docka är gammal. Drömmen om en sexrobot är också ganska gammal. Möjligheten att köpa en sexrobot för ca 200 000:- är helt ny. En del fantaster har samlat på dåliga prototyper eller försökt göra en robot själva. Nu är deras våta dröm verklighet. Om man har råd, vill säga.

Hur vill du ha din drömpartner? Hårfärg? Hudfärg? Personlighet? Samtalsfärdigheter? Kroppsformer? Det finns egentligen inga begränsningar.

Naturligtvis finns det de som varnar för problem. Problemen är inte i första hand tekniska och hur realistiska robotarna känns som sexpartner. Det handlar mer om vår syn på sex, vår syn på människan och vår syn på relationer. På den ena sidan varnar de för ökat kvinnoförtryck som en följd. På andra sidan menar de att det inte skadar någon.

Vad tycker du? Är det en rimlig framtid vi går till mötes där vår partner är en robot som finns just för att tillfreställa våra sexuella behov? Tillverkarna pratar om att de som vill kanske kan gifta sig med sin sexrobot. Finns möjligheten även att skilja sig då? För tillfäller är det väl egentligen inte möjligt att gifta sig med en robot. Lösningen är möjligtvis någon form av skenäktenskap.

Framtidsfilmer som AI där det finns androider i form av hembiträden, sexrobotar och artificiella sexslavar börjar bli vår verklighet. Är vi redo för denna utveckling?

1 Apr 2019