Video tar klivet in i köket

Av: AO

Bak- och matlagningsbloggar har länge varit populära, så pass att många som delar med sig av recept och andra köksknep kan leva på det fullt ut. Idag är det videoklipp och Youtubekanaler som hägrar bland både bakbloggare och andra så kallade influensers, för att sprida både budskap och kunskap. Är det bra eller dåligt kan man fråga sig, eller är det bättre med dom gamla hederliga kokböckerna?


Det skrivs och säljs en hel del kokböcker men långt ifrån i samma utsträckning som förr. Idag räcker det att googla efter det vi är sugna på så svämmar sökresultatet över av valmöjligheter och recept. Kokböcker är trevligt att ha hemma och det är också ett bra sätt att leta inspiration, men som med många andra saker ligger internet snäppet över. Det är lättillgängligt och det är stort. På sociala medier är det dessutom extremt enkelt att hitta det man söker efter med hjälp av hashtags och annat, och det är inte helt ovanligt att mycket av det som kommer upp är just videos.

Live tillsammans – eller i egen takt

Det är enkelt att sprida kunskap i sociala medier och vem som helst kan göra det. Något som blivit populärt på sistone är livesändningar där bakbloggare sänder små baklektioner för alla följare att ta del av. Tanken är då att man som följare själv ska baka under tiden man tittar, samtidigt som man via chatten kan ställa frågor direkt. Tillsammans med hundratals andra följare bakar man alltså tillsammans, vilket inte bara sprider kunskap utan ger också en rolig gemenskap. Det finns också tårtkurser online där man själv väljer sina tillfällen och i vilken hastighet man vill ta sig igenom lektionerna – ett bra och väldigt inspirerande sätt för den som inte har möjlighet att följa en livesändning.

 

Video är här för att stanna

Det är, skulle jag vilja påstå, lättare att lära sig och följa med i en video än att läsa sig till instruktioner av olika slag, allra helst om man är nybörjare. Det funkar för alla och man kan pausa för att sedan fortsätta där man var utan problem. Att det finns konton på Youtube, livesändningar och klipp i sociala medier som lär ut är verkligen något positivt och dessutom känns det mycket mer personligt än en kokbok.

Den enda nackdelen som jag ser är att man behöver kladda med telefon eller dator under tiden man bakar eller lagar mat, men å andra sidan är det sällan vi lägger ifrån oss våra mobiler över huvud taget.

Utvecklingen med internet och sociala medier kommer förmodligen inte upphöra, och även om det fortfarande finns många som är skeptiska så för det faktiskt mycket bra med sig också. För personer som har svårt att läsa till exempel är det strålande att det finns videor att tillgå för att ta del av kunskap av olika slag, oavsett om det gäller bakning eller något annat. Vi älskar att inspireras och bjudas in till att ta del av nya saker så välkomna videoklipp in i köket och låt kokböckerna ligga kvar på hyllan.

24 Apr 2019