Vad har du för relation till Kurt Cobain?

Av: MJ

En snackis just idag är att det är precis 25 år sedan Kurt Cobain tog livet av sig. Han är en av de där mytomspunna personerna som dog alldeles för ung. Bara 27 år.

Många vet vem Cobain var och har lyssnat på hans musik, d.v.s. den musik som Nirvana spelade. Det är dock inte många som har upplevd hur det är att en musikstil och ett sätt att sjunga fullständigt tar en med storm. När Nirvana slog igenom med albumet och låten Smells like teen spirit fanns det inte mycket känt som lät likadant.

Min första reaktion var att det här är helt nytt. Det här är kraftfullt. Det här har mycket attityd. Musiken och texten talar till många som kan identifiera sig. Cobain skrev om svårigheterna med att växa upp i den här världen, eller snarare världen så som den var på 1990-talet. Han ville visa på orättvisor och en fyrkantigt samhälle. Människor är olika och känner inte att de passar in. Med den attityd musiken förmedlade kunda många känna igen sig både i beskrivningen i texterna och känslan i musiken.

Vad många varken då eller nu vet är att Cubain kämpade för att många saker i samhället skulle bli bättre. Han pratade, och skrev, mycket om en annan och bättre värld där man inte behövde leva med rasism, med sexism, med våld mot kvinnor eller homofobi. Han drev verkligen dessa frågor. Kanske upplevade han inte att det skedde någon förändring till det bättre. Kanske var det därför han gav upp. Om han hade levat idag hade han säkert inte varit nöjd men han hade sett vilken skillnad det är.

I vår tid finns det andra problem som säkert hade upplevts påfrestande på honom. Vi kan bara spekulera om vår tid på något sätt skulle vara en bättre värld ur hans perspektiv. Desperationen man kunde höra i hans röst skulle säkert gå igenom även idag om han skrev om vår tid och vårt samhälle.

Kurt Cobain var en stor röst i sin samtid. Jag vill minnas honom för det. Jag minns att han var en av de få som förde in något nytt i musiken. Kanske inte när det gäller det musikaliska utan när det gäller attityd och känsla. Jag vill minnas den käftsmäll det innebar att höra Smells like teen spirit för första och andra gången.

Vilken relation har du till Kurt Cobain?

5 Apr 2019