Star Wars IX - sista delen närmar sig

Fem timmar innan detta inlägg publiceras har de första versionerna av trailern till Star Wars IX visats på Youtube. Nära fem miljoner har hunnit titta på den version som har visats flest gånger. Flera klipp har lagts upp samtidigt. Du kan följa nedan länk för att se trailern eller titta på spelaren längst ned i detta inlägg.

Star Wars IX officiell trailer.

Många har redan hunnit kommentera sin upplevelse av trailern. En del har tagit fasta på varje liten detalj som något avgörande för hur den tredje delen i den tredje trilogin, och den nionde filmen totalt, ska sluta. Vissa, inklusive mig själv har sett filmerna i den ordning de har producerats sedan början av 1980-talet, har haft något slags förhållande till Star Wars-världen och det spelar en stor roll hur historien utvecklas och slutar. Även om det finns en verklig värld att förhålla sig till är inte den fiktiva världen utan betydelse. Den kan ha mycket stor betydelse.

Nu närmar sig alltså premiären av nionde delen. Det är långt kvar. Över ett halvår. I och med att den första trailern är här börjar väntan på allvar. Spekulationerna tar fart. En av de stora frågorna är Reys släktskap. Star Wars handlar om livet i en annan del av universum och ändå är frågan om släktskap en av de mest centrala, precis som det i årtusenden har varit och är på vår planet. Så vem är Rey släkt med? Det är inte säkert att vi får veta det trots att det är sista delen. Vi kan ändå fantisera, tro eller hoppas att det är på något visst vis. Vad tror du?

Star Wars för mig är en historia om mod. Det pratas ofta om gott och ont men när man har följt utvecklingen av Star Wars-sagan får man svårt att se saker i så enkla termer. Även de "goda" är själviska och de "onda" tror på ett bättre framtid. Det är också ett klassiskt David-mot-Goliat-tema där vi får följa och förväntas identifiera oss med de små rebellgrupperna. Med list, hopp och mod kan man besegra en stormakt.

Nu är det snart dags för flera generationer av fans att få sitt avslut. En gissning är att det inte blir den sista filmen om denna värld. De filmer som kommer senare kommer sannolikt att förhålla sig till de generationer från Obi-Wan Kenobi till Rey som de tre trilogierna följer. Det behövs inte mer tid när det finns flera stjärnsystem att undersöka och fördjupa sig i.

Vilka är då förhoppningarna på den sista filmen. Av trailern att döma är de inte särskilt höga. Filmen kan mycket väl vara den bästa hittills men det är inget i trailern som tyder på detta. Trailern inleds med en cool scen där Rey gör ett spektakulärt hopp och lite senare får man se ett klipp där Lando Calrissian förekommer. Och vem mer återvänder??? Man kan vänta sig att Rey visar upp nya jedi-förmågor och att många delhistorier knyts ihop. Vad har du för förväntningar på sista delen?

Det enda jag är helt säker på är att jag kommer att se filmen.

 

 

12 Apr 2019