Språkfärdigheter

AV MJ

Det finns de som säger att om man är ska leva i Sverige ska man kunna det svenska språket. Nu är ju inte svenskan ett enkelt språk eftersom det skiljer sig en hel del från de största språken i världen. Det är lätt att kräva att andra som kommer från helt andra språkgrupper ska kunna vårt språk men hur bra kan vi andra språk. Inte så bra som vi tror.

Mitt mått på att kunna sitt språk är inte att kunna det i en smal mening utan att kunna det i en bred mening. I varje språk finns det nyanser som bättre uttrycks med en synonym än en annan. Att kunna uttrycka sig levande och nyanserat klarar bara en minoritet i det här landet oavsett vilket språk som är deras modersmål.

Låt mig uttrycka mig så här: Jag blir inte imponerad av alla som kräver språktest eller klagar på invandrare så länge de inte klarar högskoleprovets orddel men alla rätt. Den som klarar högskoleprovets orddel med alla rätt har troligtvis en bredd på språket. Här kan vi prata om att kunna språket och att kunna uttrycka sig på ett nyanserat sätt.

Testa själv hur dina språkfärdigheter är i SVTs synonymtest från högskoleprovet hösten 2019. Jag fick alla rätt. Det var inte ens särskilt svårt. Samtidigt blir jag inte förvånad om de yngre generationerna inte får alla rätt. Naturligtvis finns det en och annan stjärna men som generation betraktad är de som är födda på 1990-talet eller senare mindre språkbegåvade.

Jag hävdar inte att det beror på invandring eftersom jag dagligen, i mitt yrke, träffar unga människor som har svenska som modersmål men som ändå inte vet vad ordet synonym betyder. Jag sade en gång till en vän till mig att han inte är den mest empatiska människan jag känner. Då gick han och frågade en gemensam vän till oss vad ordet empatisk betyder. Det är sånt som oroar mig.

Språkfärdigheter har inte inte så mycket med etnisk eller nationell bakgrund att göra. Det hänger mer på vad man vill göra av sitt liv. De som vill vara allmänbildade och belevade har ansträngt sig för att nå upp till en viss nivå.

Om du inte klarar spåktestet är det en signal på att det är dags att anstränga sig lite. Särskilt om du har pratat svenska i hela ditt liv. Då är det dags att få lite bredd och nyans på språket. Det kanske också hjälper till att tänka lite mer nyanserat och inte så svartvitt.

Fundera på saken.

30 Nov 2019