Spaterapeututbildning utomlands, något för dig?

Av: Tamy

Handen på hjärtat, visst har vi alla drömt om att få bo och arbeta utomlands någon gång i livet? Tänk att även kunna få möjligheten att njuta av en betydligt högre livskvalitet utan samma stress och måsten som ofta finns på hemmaplan. Att även kunna lägga till ett jämnt- och varmt klimat på det är verkligen också pricken över i:et.

Massage & Spaskolan på Gran Canaria är en spansk skola med enbart Skandinaviska lärare som kan erbjuda dig som elev en spaterapeututbildning, massörutbildning och/eller idrottsmassörutbildning i San Agustín på Gran Canaria. Skolan kan som enda utbildare på marknaden även erbjuda ett urval av sina elever en säsongsanställning efter avslutad utbildning. Här finns alltså flera möjligheter i en enda med en ny utbildning, arbete, samt med chansen till att få bo och arbeta utomlands i ett fantastiskt klimat.

Vi tog ett snack med skolans rektor och ägare, Andreas Törnstrand, om vad just Massage & Spaskolan kan erbjuda sina elever och vad som skiljer just dom åt mot andra utbildare på marknaden.

Andreas, hur kommer det sig att ni startade upp just er skola och era utbildningar på Gran Canaria?

Svar: Jag började själv att utbilda mig inom ämnet under min tid som innebandyproffs i Schweiz på 90-talet. Sedan så valde jag att vidarutbilda mig ytterligare efter karriären just här på Gran Canaria och där allt började med att jag själv först jobbade som medicinsk massageterapeut och massör. Jag kände tidigt att här ville jag vara kvar och här ville jag utveckla min verksamhet från att "bara" arbeta säsongsvis till att ha en bredare verksamhet och som även funkar under hela året. Där föddes egentligen vårt företag Welltours och dess förgrening Welltours Educations som våra yrkesutbildningar arrangerades under. Vi kände dock att vi behövde bli betydligt tydligare med just våra yrkesutbildningar och på så vis så föddes även Massage & Spaskolan, säger Andreas.

Vad skiljer er från andra utbildare inom branschen?

Svar: Förutom att vi håller till på Gran Canaria i världens bästa åretruntklimat så skulle jag säga att vi främst skiljer oss från andra utbildare inom 2-3 olika områden. Dels så är våra yrkesutbildningar korta och intensiva med ett fokus på att bli en väldigt duktig spaterapeut eller massör. Fokuset på kurserna ligger på praktiskt lärande, även om det är viktigt att kunna kroppens dryga 600 muskler på latin så är det som sagt än viktigare att bli duktig på att behandla sina klienter. Vi har även små utbildningsgrupper, ända ner till kurser för enbart 2 elever om så önskas. Detta betyder att eleverna alltid har tillgång till sin lärare som i varje moment finns där som stöd och hjälp till eleverna. Det säger sig självt att en kurs med 2-4 elever och en lärare är betydligt mera effektivt och bra för inlärandet än en kurs för 30-40 elever och kanske enbart med en enda lärare.

Vi skiljer oss även mot andra utbildare med att vi också erbjuder eleverna att påbörja och gå sin massörutbildning eller sin spaterapeututbildning när de själva vill och önskar. Vi märkte snabbt att det fanns ett stort intresse kring våra utbildningar men att våra fasta kursdatum inte alltid passade tidsmässigt för eleverna. Nu bestämmer alltså eleverna själva (mot att de samtidigt är minst två stycken som önskar gå en yrkesutbildning hos oss) när de önskar komma till oss för att gå kursen, säger Andreas.

Priset är ofta en faktor för många elever, era priser är lägre än andras, hur är det möjligt?

Svar: Vi har ju vår skola här på Gran Canaria där vi har lägre utgifter och kostnader än vad man har i Sverige. Sedan måste även våra elever flyga hit samt också ha ett boende under utbildningens tid som också kostar pengar. Vi kan hjälpa till med ett bra och lite billigare boende i nära anslutning till skolan här i San Agustín, säger Andreas. Sedan så tycker jag att många utbildare ofta glömmer bort att alla elever är olika och har olika mål med sin utbildning. Det är inte alla som vill göra karriär inom yrket utan det finns även många som också vill använda utbildningen för husbehov och då tycker jag inte heller att priset ska behöva vara en faktor, säger Andreas.

Ni kan även erbjuda arbete till ett urval av era elever efter avslutad utbildning hos er?

Svar: Det stämmer. Vår dagliga verksamhet här på Gran Canaria består av att vi jobbar dels ifrån vår mottagning här i San Agustín men även ifrån flera hotell runt omkring på södra delen av ön. Hur många hotell som vi jobbar ifrån varierar ifrån år till år och ifrån säsong till säsong. Så beroende på tillgången av kontrakterade hotell så kan vi även erbjuda en säsongsanställning till flera av våra elever.

Hur ser framtiden ut inom ett yrke som t.ex. massör eller spaterapeut?

Svar: Den ser mycket ljus ut. Människor får en allt bättre levnadsstandard, vilket betyder att man har bättre ekonomiska möjligheter att lägga på sig själv och sitt välbefinnande, och då även i ett förebyggande syfte. Ett yrke som massör eller spaterapeut är även något som passar perfekt att kombinera ihop med andra yrken inom liknande bransch. Jag tänker främst då på arbetet som kostrådgivare, personlig tränare, yogainstruktör eller liknande, säger Andreas.

Är det enbart unga elever som önskar gå era yrkesutbildningar?

Svar: Nej det är det inte, totalt tvärtom faktiskt och det är något som har varit överraskande inte minst för mig själv. Alla elever är välkomna till oss, inga förhandskunskaper är nödvändiga men man behöver vara 18 år fyllda, det är vårt enda krav. Till oss så har vi faktiskt främst genom åren haft allra flest +40 åriga elever som ansökt till våra yrkesutbildningar. Många som kommer till oss har inte heller en absolut önskan att jobba som t.ex. massör överhuvudtaget utan att använda sin utbildning till att hjälpa nära och kära till större välbefinnande. Det är just detta som är så pass bra med utbildningarna, vad du gör av den är helt och hållet upp till dig själv. Det vi kan utlova dock är att du kommer att bli väldigt duktig på att behandla dina klienter och det är även detta som är allra viktigast.

Hur tycker du att man som elev ska tänka vid val av utbildare?

Svar: Jag tycker främst att det är ett par saker man ska titta på. Först och främst så tycker jag alltid att man ska göra sin research noga med att jämföra utbildare på marknaden. En stor, dyr och känd utbildare betyder inte nödvändigtvis att utbildningen är bättre, många gånger kan det faktiskt t.o.m. vara precis tvärtom. Se allra främst över hur stora klasser det är för just den utbildningen du önskar gå. Samt se även över hur många lärare det kommer att vara vid varje lektionstimme och som leder just den utbildningen/kursen som du är intresserad av. Jag tycker sällan att utbildare är klara och tydliga med just den här frågan. Såklart vill skolorna tjäna pengar på sina utbildningar (och så även vi) då det inte är någon social inrättning som man driver men man får inte heller glömma bort att det är allra viktigast att erbjuda kvalitet i utbildningen med att t.ex. skapa duktiga och nöjda massörer och/eller spaterapeuter, säger Andreas. En annan väldigt viktig  sak tycker jag också är att man alltid ska göra sin research med att se över vad tidigare elever säger om sina utbildningar då det är detta som egentligen betyder något, säger Andreas. Läs på respektive utbildares hemsida om de har en sektion över vad tidigare elever säger om sina utbildningar, säger Andreas. Hör med någon som du känner som har gått en utbildning hos den utbildaren som du är intresserad av att gå kurs hos. Känner du inte någon så finns det alltid någon som känner någon. Titta även på forum online som via sociala medier. Det är en sak att skolan tycker att de är störst och bäst men det är i sammanhanget totalt oväsentligt då det är elevernas åsikt som betyder något samt att eleverna också är nöjda med sina utbildningar, säger Andreas.

Tack för pratstunden

Svar: Tack själv!

 

14 Apr 2019