Sommartid?

Av: MJ

Klockan är mycket när jag vaknar. Det är söndag och jag känner mig trött trots att det är förmiddag. Det är ljust ute. Ska jag liggar kvar en stund? Varför känner jag mig så trött?

Vi har precis bytt till sommartid. En timma har tagits ifrån oss. En timma känns ju inte så mycket när man pratar om det som en siffra. Ändå gör det stor skillnad.

Varför går vi över till sommartid sista helgen i mars? Den huvudsakliga orsaken är att vi får mer tid med dagsljus efter jobbet. Vi drar nytta av att dagen som helhet blir ljusare. Detta gäller särskilt på vår och höst. Under sommaren spelar det mindre roll. Däremot får vi mer mörker på morgonen en tid vid övergången. Många upplever det extra trögt att gå upp när det är så mörkt.

På plussidan får vi alltså mer dagsljus på oss. Det kan väl vara bra för humöret och d-vitaminproduktionen. Vi behöver heller inte tända lamporna så tidigt på kvällarna vilket gör att vi även spar energi. När sommartiden infördes hade vi mer energislukande lampor och då gjorde tidsförskjutningen viss nytta. Nu när vi har lågenergilampor märks skillnaden knappt.

Vad har vi på minussidan då? Det beror nog på vem man är som person. Jag persoligen kan ta en dryg vecka på mig att bli normal i kroppen. Omställningen, som "bara" är en timma, gör att hela kroppen kommer i orytm. Jag känner mig trött och allmänt kass under omställningstiden.

Enligt sömnforskare är det rent av skadligt att göra denna tidsändring. Det är nämligen inte bara jag som reagerar negativt. Antalet hjärtinfarkter ökar måndagen efter övergången till sommartid för att omställningen är så påfrestande för kroppen. Antalet olyckor ökar. Vi får svårare att fatta bra beslut då vår kogntiva förmåga generellt försämras.

Värst är övergången för kvällsmänniskor och tonåringar. De mår extra dåligt vid övergången till sommartid. Är det bara dessa grupper som vill avskaffa sommartid eller finns det en bredare opinion för ständig normaltid?

Europaparlamentet har lagt fram ett förslag om att avskaffa sommartid 2022 (d.v.s att sista gången blir 2021). Nackdelarna är för många och påtagliga och fördelarna är för få och små.

Jag röstar för permanent normaltid. Och nu går jag ut och lapar vårsol. Kanske blir jag piggare av det :-)

 

31 Mar 2019