Sarah Sjöström och Jerringpriset

Av MJ

Nomineringarna till Jerringpriset har kommit. Nu är det åtta kvar vilket innebär att några stora idrottare har sorterats bort. En atlet som inte är med bland de åtta är Sarah Sjöström. Detta förvånar mig stort då hon har gjort en av sina bästa säsonger. Jag ska beskriva varför.

Sarah Sjöström har fått Jerringpriset två gånger. Det var 2014 och 2015. 2016 vann hon OS-guld men fick ändå inte Jerringpriset. Det är tuff konkurrens. 2019 åstadkom Sjöström bedrifter som ingen annan simmare tidigare har gjort. Har de flesta missat det?

Internationellt har storheter som Yuliya Efimova och Katinka Hosszú lyckats vinna 15 VM-medaljer var. I och med VM 2019 fick Sarah Sjöström sin 16:e VM-medalj. Det gör henne unik i världen då hon är den enda någonsin som har vunnit så många medaljer.

I VM 2019 startade Sjöström i de tre korta fristilsdistanserna (50m, 100m och 200m). Hon tog medalj i samtliga. Det är bara en simmare i världen som har lyckats med detta tidigare, nämligen Pieter van den Hoogenband. När Sarah åstadkom detta blev hon den andra i världen och den enda kvinnan som har lyckats med denna bedrift.

Sarah Sjöström tog fem medaljer på VM 2019. Det är hennes personliga rekord och ingen annan kvinlig simmare har tagit så många individuella medaljer på ett och samma VM. Under pågående VM skrevs det i kvällstidningarna att Sarah är på nedåtgående. Inget kunde vara mer fel.

Sjöström är inte bara unik i Sverige, hon är numera unik i världen. När hon gör ett av sina bästa år någonsin lyckas hon inte ens kvalificera sig till topp åtta för Jerringpriset. När hon utmanar sig själv att nå helt nya mål och dessutom lyckas är det inte bra nog för svenska folket.

Jag tar inte Sarah Sjöströms bedrifter för givna. Hon är 25 år och fortsätter att utveckla sig som simmare och atlet. Det är dags att svenska folket blir något bättre på att värdera bedrifter. För mig är Sarah Sjöström världens bästa simmare i år igen. Inte därför att jag gillar henne utan för att hon har presterat så bra.

Dags att tänka till nu!

20 Dec 2019