Så kan du fräscha upp ditt kök riktigt billigt

Av: HE

Att bygga om ett kök kan kosta väldigt mycket, ett nytt IKEA-kök går ofta på minst 30 000 kr, även om köket är litet och man väljer billiga lösningar. Om du vill fräscha upp ditt kök utan att bygga om det helt kommer här några bra tips på hur du kan få bättra på ditt kök till en billig penning. Många av tipsen kostar bara några hundralappar men kan ändå göra ditt kök mycket trevligare och mer inbjudande.

Ett bra tips för att få köket att få lite mer karaktär är att byta ut ditt vanliga köksbord mot ett gammaldags gediget lantligt bord. Det kan du hitta för bara några hundralappar på Blocket eller i någon second hand-affär. Är bordet i lite sämre skick kan du behöva slipa upp det och måla om det, då kan du sätta din prägel på köksbordet ännu mer. Även köksstolarna kan vara en idé att byta ut, precis som med matsalsbordet går det att hitta fina gamla stolar begagnade. Hittar du ingen komplett uppsättning stolar är inte det hela världen, det kan snarare bli lite mer intressant om alla köksstolarna är unika.

Genom att byta ut handtagen och knopparna i köket får rummet sig ett lyft. Vanliga vita IKEA skåpsluckor kommer bli mycket snyggare med blänkande mässingsknoppar eller mässingshandtag. Du kan välja handtag i både modern eller gammaldags stil, beroende på vad du föredrar. Handtag finns i många färger, varianter och stilar, så det är lätt att sätta sin prägel på köket utifrån ens egna smak.

Måla om detaljer i köket. Du behöver inte måla om hela köket men bara genom att måla om dina skåpsluckor eller någon fondvägg kan du addera färg och få en trevligare känsla i köket. Du kan självklart även måla om hela köket, det blir något dyrare och kräver mer jobb, men kan å andra sidan bli riktigt snyggt. Ett alternativ till att måla är att tapetsera om väggarna.

Lampor och spotlights gör också mycket för känslan i köket. En snygg kökslampa över köksbordet och spotlights under köksskåpen gör att rummet kommer kännas både ljusare och trevligare.

Utöver alla tipsen här ovan finns det många smådetaljer som kan lyfta köket ytterligare: en snygg matta på golvet, en tavla på väggen, en ommöblering av rummet, öppen förvaring av porslin och serviser, nya kökshanddukar, nya gardiner och levande örter på bänkskivan.

 

1 Jul 2019