Pollenkollen

Av: MJ

När jag var tonåring och gick i gymnasiet hade jag ett fint gångavstånd från där jag bodde. Jag minns väldigt tydligt hur jag vissa soliga majdagar, när jag borde vara på gott humör, upplevde det som att jag gick i sirap hela vägen till skolan. Vad var det som hände med mig?

Långt senare kan jag se tillbaka på dessa perioder och förstå att det rörde sig om pollenallergi. Höga halter av björkpollen gjorde att jag som tonåring fick röda ögon som rann, tät näsa, huvudvärk och en allmän känsla av att jag var orkeslös (rör mig i sirap). Det är några av de typiska symtomen vid pollenallergi.

Jag var relativt symtomfri under flera år tills problemen kom tillbaka. Det var när jag passerat 30 som jag började få riktigt svåra problem och började testa allergitabletter för att lindra symtomen. Symtomlindringen har varit allt från hyffsad till bra.

Nu när vi har haft några soliga dagar i stora delar av landet och pollensäsongen har kommit i gång på allvar börjar många prata om sina allergiproblem eller ställer sig frågan om de har blivit allergiska för första gången i livet. Man kan ju undra om någon som har varit symtomfri hela sin uppväxt kan bli allergiska som vuxen. Svaret är ja.

På 1990-talet var 1 av 5 pollenallergisk. Nu är 2 av 5 pollenallergisk. Fler av den svenska befolkningen har alltså problem med pollen och fler verkar det bli. När man väl har blivit allergisk finns det en risk att perioden då man har symtom blir mer omfattande. På grund av något varmare klimat har nya växter vandra upp genom Sverige och släpper sin pollen på hösten vilket vi inte är vana vid.

Normalt börjar pollensäsongen i februari/mars när Hassel och Al släpper sin pollen. Därefter tar framför allt Björk vid i april och maj. Under sommarmånaderna är det pollen från olika grässorter som sprids. I august och september är det dags för Gråbo. Nu har den nya växte Malörtsambrosia lagt beslag på oktober och november. Det sägs att de som är allergiska mot Gråbo kan få svåra symtom. Malörtsambrosian ska vara ännu värre. Detta innebär att det bara är december och januari som är pollenfria månadet. Tyvärr kan Hassel under en varm vinter sprida sin pollen redan i december. För dem som är känsliga för nästa all pollen blir det svåra tider året runt.

Det har förvarnats att denna pollensäsong ska bli riktigt pollenrik. Det kan betyda att de som redan har problem med allergi får svårare symtom än vanligt. De som ännu har blivit förskonade kan få allergiska reaktioner för första gången i livet på grund av de stora mängderna pollen. När pollenhalterna är som högst kan det kännas som att man tuggar mjöl. Det gäller även dem som inte har allergiska besvär.

Hur kan man då hantera pollenallergin? Förutom medicinering kan man planera sina aktiviteter utifrån vilka dagar som är svåras eller lindrigast. På pollenkoll kan man lära sig mer om pollenallergi och se prognoser för när det är som mest pollen i luften.

Jag har fortfarande säsonger som är lindrigare än andra. Ibland har jag nästan inga symtom alls. Ibland känner jag mig helt kass flera veckor eller månader i sträck. Min gissning är att symtomen också blir värre när jag är stressad under längre tid. Det kan vara på ett liknande sätt för andra, antagligen för att immunsystemet blir nedsatt vid långvarig stress.

För dig som just idag fikar med någon som klagar över sin pollenallergi kan du tänka att det ibland är som att röra sig i sirap. Man blir svullen och orkeslös. Känn lite sympati istället för att tycka att folk tjatar om sina besvär. Det finns nämligen inga garantier för att du klarar dig utan symtom i år. Allt fler blir allergiska och många blir det just i vuxen ålder.

Men till dess: symtomfria dagar är bra dagar. Gå ut och var glad.

4 Apr 2019