Ordet ”Privatekonomi” speglar samhällets syn på pengar

Av: HN

Förr i tiden användes ordet hushållsekonomi betydligt oftare än idag. Ett ord som nu är ersatt med privatekonomi.  Wikipedias artikel inom ämnet är till och med omdirigerad till artikeln om just privatekonomi. Är det bara en utveckling i det svenska språket eller speglar ändringen även synen och förhållningssättet på ekonomi idag? Jag skulle vilja hävda det senare.

Ordet hushållsekonomi kan både härledas till hushåll ”en enhet av människor som delar bostad” samt hushålla dvs. att spara och använda sparsamt. (Wikipedia)

Förr användes även ordet med bägge dessa betydelser. Det var ytterst få som levde ensamma utan man bodde i familjer och inte sällan även med mor- och farföräldrar. Det var minst sagt ”en enhet av människor som delade bostad”. Att bo ensam var knappast ett alternativ då man var tvungen att samarbeta för att klara sig i samhället.

Synen på ekonomin var också primärt att hushålla. Det allra mesta sparades och återanvändes. Att slänga bort något var knappast det första alternativet oavsett om det handlade om hål på byxorna eller en transistorradio som inte fick in alla tre kanaler.

Hushållen har ändrats, synen på ekonomin har ändrats och därmed även synen på hushållsekonomin. Idag används knappt ordet i samhället vilket mycket väl kan vara orsaken till att Wikipedia valt att peka om artikeln i ämnet till artikeln om privatekonomi.

”Idag är det individualism och konsumtion som dominerar ekonomin - vilket speglas i begreppet privatekonomi”

I och med att allt fler bor ensam blir det en ny standard. Idag är man mer privat, mer individualistisk och fokus ligger knappast på att hushålla längre.

Idag är det individualism och konsumtion som dominerar ekonomin – vilket speglas i begreppet privatekonomi. En förskjutning har skett i både vilket ord som används och hur vi ser på vår ekonomi.

För det första är ekonomin något betydligt mer privat mot tidigare. Det är knappast ett ämne som diskuteras vid matbordet när grannarna är över på middag. Knappt att det berörs inom den egna familjen. Det är helt enkelt bättre att hålla upp sin privata fasad, ta på sig skinnjackan och dricka drinkar med vännerna på krogen än att erkänna att ekonomin är körd i botten.

”Det är bara att se på ett avsnitt från Lyxfällan för att se att förnekelse är en av våra stora folksjukdomar.”

Ekonomin är privat. Den delas inte med ett större hushåll. Dessutom är det inget man erkänner att man har problem med. Det är bara att se på ett avsnitt från Lyxfällan för att se att förnekelse är en av våra stora folksjukdomar.

Istället för att hushålla, spara och laga är det konsumera, spendera och jaga. Istället för att ha en hushållande ekonomi med andra är ekonomin privat där ett misslyckande är för genant för att erkänna. Det är helt enkelt en privatsak. Det är privatekonomi. På gott – och ont. 

 

18 Apr 2019