Leder onödig konsumtion till att vi blir lyckligare?

Av: SK

Att vi konsumerar mer nu än vad vi gjorde förr kommer nog inte som en chock för någon. Vi handlar, beställer och prenumererar på allt som är intressant och spännande. Att spendera pengar på onödiga prylar är nog något vi alla fallit dit på, men varför gör vi det? Jag vill påstå att det i många fall är en undanflykt från vardagstristessen och känslan av att ständigt sitta fast i en rutin av jobb, räkningar och måsten.

Jag kan nog nästan tala för alla när jag säger att det uppstår ett visst lyckorus när man äntligen får köpa en produkt man haft ögonen på ett tag. Oavsett om det är den där sprillans nya TVn man kollat på, märkesskorna som alla går runt i eller en trerätters på stans bästa restaurang så är den där känslan av upprymdhet svårslagen. Det blir nästan som ett beroende och det är här problemen börjar uppstå.

Låt mig ge ett exempel för att förtydliga vad jag menar. I maj månad införskaffade jag en ny TV som jag under en längre period hade haft ögonen på. Var det något fel på min dåvarande TV? Absolut inte men den kändes inte spännande längre och den nya var större och kom med högre upplösning. Med denna motivering övertalade jag mig själv att en ny TV var på sin plats vilket resulterade i att flera tusen rök från sparkontot.

Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte är nöjd med mitt inköp men gav det mig en långvarig lycka eller upprymdhet varje gång jag kollar på TV i dagsläget? Svaret är tyvärr nej, de första dagarna infann sig den där känslan av “nytt och spännande” men dog snabbt ut. Det jag försöker komma fram till här är att jag egentligen inte varken behövde köpa en ny TV eller finner den speciellt spännande längre. Ändå gick jag och köpte en och det är precis detta jag menar med att jag vågar påstå att många av oss konsumerar för att uppleva ett tillfälligt lyckorus och för att göra vardagen lite mer spännande.

Än så länge låter kanske denna typ av konsumtion rätt så harmlös? Ja, kan man kontrollera sina impulser att köpa nya prylar finns det inget fel med “onödig” konsumtion då och då. Problemet är att det för många idag är svårt att kontrollera sin onödiga konsumtion. Kollar man på kronofogdens senaste skuld-rapport för 2018 så var den totala skulden i Sverige för privatpersoner rekordhög. Vilka de bidragande faktorerna till detta är vet jag inte men jag vågar påstå att onödig konsumtion är en av dem.

Ett extremt exempel på detta är Lyxfällan. I varje avsnitt ser vi personer som om och om igen lånar pengar för att leva ett liv som de egentligen inte har råd med. Restaurangbesök, tobak och inredning är några av de vanligaste fällorna för dem som är med i programmet. Det är när man börjar låna pengar för konsumtion som man verkligen lever farligt. Det finns till och med de som är villiga att ta lån utan en fast anställning för att kunna fortsätta leva ett liv i lyx.

Jag vill avsluta mina tankar kring konsumtion med detta: Tänk efter innan du gör ett inköp. Även om du i stunden känner ett lyckorus kommer det allt som oftast försvinna efter någon dag. Fokusera istället på saker som gör dig lycklig på lång sikt och unna dig nya kläder eller en ny pryl någon gång då och då. Sätter du dig själv i ekonomiska svårigheter kommer ingen konsumtion i världen ta bort känslan av att du gräver din egna ekonomiska grav.

19 Jun 2019