Klart för EM

Av:MJ

Det har arrangerats fem EM i fotboll på 2000-talet. Sverige har varit med samtliga fem gånger. Det är ett bra facit med tanke på att Sverige bara lyckades kvalificera sig till EM en gång före år 2000. Man kan därför också kosta på sig att ha förvätningar på att Sverige ska delta i EM-slutspelet 2020.

I gårdagens match i Rumäninen slog Sverige hemmalaget med 2-0. Vinsten innebar att Sverige nu är kvalificerade till slutspelet nästa sommar. Spelet som det svenska landslaget visade upp påminner om de bästa matcherna i VM 2018. När det svenska laget är som bäst får de motståndarna att springa mycket med boll men bara där svenskarna vill ha motståndarna. För det mesta blir motståndarna ofarliga. För att lyckas måste de åstadkomma något exceptionellt som att sätta en boll i krysset från 40 meter.

Sverige har en match kvar i kvalet men den är av mindre betydelse. Inget av de andra lagen kan få lika många poäng som Sverige även om Sverige förlorar. Vann gruppen gjorde dock Spanien som var den väntade vinnaren och som också spelade bäst. De två bästa lagen är direktkvalificerade och Sverige tog alltså andraplatsen.

Anfallspelaren Marcus Berg har många gånger fått förtroendet att spela och det finns de som undrar varför. I VM 2018 spelade Berg fantastisk fotboll men han hade svårt att själv göra mål. Att göra mål är avgörande, kanske särskilt för en anfallare. Man kan dock inte reducera bort en spelares andra värdefulla kvalitéer bara för att målen inte slinker in.

Efter en lång tids uppehåll gjorde Berg mål mot Spanien och nu senast mot Rumänien. I matchen mot Rumänien såg man tydligt Bergs alla andra kvalitéer. Det är roligt att han nu hyllas för att ha gjort bra matcher, då han gör mål, men han bör också hyllas för allt annat han gör. Förutom målet han själv gjorde seplade han fram Sveriges andra mål. Han sprang, passade, försvarade och visade vägen under hela matchen. Berg tvekade inte när han fick chansen att föra Sverige till EM-slutspel.

Landslagskollegorna sluter upp bakom Berg och intygar hur viktig han är för det Svenska spelet. Att kollegorna står bakom är signifikant för denna trupp. Janne Andersson har lyckats med minst två saker. Det första är enigheten i laget. Det är ett lag som kämpar för varandra. Han har också lyckats, i avgörande matcher, att få laget att utföra den på förhand bestämda taktiken. Spelarna utför det de ska in i minsta detalj. För att få ett lag att prestera på detta vis måste de verkligen tro på spelidén. Här tror jag att Janne Andersson är den avgörande faktorn.

Nu när Landslaget är klara för EM-slutspel sommaren 2020 återstår bara att finslipa spelet så att laget blir ännu bättre. Det ser vi fram emot.

 
16 Nov 2019