Hur lång är en semester?

Av: MJ

Semestertider närmar sig för de flesta. Det kan få en och annan att fundera på vad som menas med semester och hur lång den är.

Hur lång en semester är beror på vad man menar med semester. Ordet semester har många betydelser.

På engelska betyder semester termin. En termin varar i regel fyra till fem månader. Ursprunget till denna betydelse kommer ifrån romarriket där ett ämbete varade i en semester som då motsvarade sex månader.

Ordet semester kan också avse den vistelse som sker på annan ort än hemorten medan man är ledig. Man säger att man ska på semester. Hur lång en semester är beror då på hur länge man är hemifrån eller hur långt hemifrån man är, d.v.s. själva sträckan man reser när man är på semester. Det senare är särskilt relevant om man som semester är på en roadtrip.

När man säger att man ska gå på semester efter midsommar eller första veckan i juli får man ibland frågan om man har semster i fem veckor i streck. Då är semestern den sammanhängande tid som man är ledig från sitt arbete. Detta behöver inte vara detsamma som de avtalsenliga veckor eller dagar man har till sitt förfogande för att ta ut som ledighet. Jag kan ha rätt till sex veckors ledighet men jag tar fem på sommaren och den sjätte i december.

Den kortaste lagstadgade semestern som alla arbetande har rätt till inom EU är fyra veckor (20 arbetsdagar). Detta är ett minimum. Man får ha mer. I Sverige är den lagstadgade semestern fem veckor (25 arbetsdagar). Detta är också ett minimum som kan överskridas. Vissa har sex eller sju veckor.

Fem till sju veckor är ganska bra om man jämför med hur det var för hundra år sedan. Då fanns det ingen lagstadgad semester alls. När det infördes 1938 fick alla arbetare två veckor. Därefter har det ökat successivt och inkluderat fler och fler grupper.

När det väl blir dags, passa på att njuta av din ledighet. Det är ändå rätt så bra med minst fem veckor. I det här fallet kan man inte säga att det var bättre förr.

16 Jun 2019