Hur firar du påsk?

Av: MJ

 

Häromdagen fick jag frågan av en kollega hur jag brukade fira påsk som barn. Jag fick tänka efter en stund. Det var ju ett tag sedan. En av de första inslagen som kom upp var påskbrasan. I Västsverige var det vanligt att tända en brasa som bestod av gammalt skräp från hösten och framåt. Typiskt låg ett flertal avbarrade julgranar i högen. Denna tradition har nästan dött ut och nu är det huvudsakligen valborgsmässobrasan kvar (den fanns också när jag var liten). Påskbrasan är fortfarande ett levande fenomen ute i skärgården utanför Göteborg.

När jag växte upp hade vi som alla andra påskris med färgglada fjärdrar. Jag brukade plocka hem ris av vide för det tyckte jag om. Vi åt också påskmat med påskmust till. Jag fick ett påskägg fyllt med godis. Det var något år då jag hade lovat att inte äta godis på ett helt år. Då fick jag något annat istället för godis.

Flera barn klädde ut sig till påskkärringar. Även jag gjorde det någon gång. Sedan satte vi iväg på en kvast och skränade i grannskapet. Det var inte helt ovanligt att man gick runt och frågade om man kunde få godis i sitt påskägg, i sin korg eller i sin kaffekittel. Jag minns inte om jag gjorde detta. Var inte mycket för att knacka dörr och tigga.

En tradition inom familjen på min mammas sida var att barnen skulle få en påskhare eller ett påskägg av choklad. Det var vanligtvis inlindat i folie. När jag kom upp i tonåren fortsatte min morfar med denna tradition. Det avrundades vid 14 års ålder med ett praktical joke som du kan läsa om här.

Idag finns det inte mycket kvar av min barndoms påsktraditioner.  Eftersom jag inte är troende blir det inget firande av israeliternas uttåg från Egypten eller kristi korsfästelse och uppståndelse. Det blir inte ens påskmat. Däremot blir det lite godis och ibland, men inte i år, blir det påskmust. När jag fick tillfälle att fundera på min kollegas fråga inser jag att det inte alls är samma firande nu som då. Jag undrar om det gäller de flesta eller om jag helt har tappat en annars levande tradition.

Under innevarande påskhelg är den meteriologiska sommaren på väg. Den är tidig i år igen precis som förra året. Ute börjar det bli ordentligt grönt och påskliljonrna står gula i rabatten. Det kan man passa på att njuta av. Om sommaren i år blir som förra årets sommar lär de bruna och blekgula färgerna dominera på tomten.

Jag passar på att njuta nu, av äppleträden som står i full blom och av den ganska behagliga värmen.

Hur firar du påsk?

20 Apr 2019