Gemensam nämnare

Av: MJ

Vad har följande personer gemensamt?

  • Kikki Danielsson
  • Sid Vicious (Simon John Ritchie)
  • Bono (Paul Hewson)
  • Lisa Nowak
  • Linda Evangelista
  • Susie Päivärinta
  • Jonathan Edwards
  • Nick Heidfeld
  • Kenan Thompson
  • Jarmo Sandelin

De firar alla födelsedag den 10:e maj (d.v.s. idag!). Alla de listade personerna är väl kända inom sina respektive områden men vet du vilka de är? Eftersom det är deras födelsedag idag ska de få en kort presentation.

Kikki Danielsson (1952-) är en country- och dansbandssångerska. Hon har vunnit melodifestivalen en gång som soloartist 1985 med sången Bra vibrationer som även blev tre i Eurovision Song Contest samma år. Hon vann också som medlem i gruppen Chips med sången Dag efter dag 1982. Hon har legat etta på Svensktoppen ett flertal gånger. Hon har fått 26 guldskivor och sex platinaskivor för totalt 3.5 miljoner sålda album. Hon har också tillsammans med Roosarna fått en grammis för årets bästa dansband.

Sid Viscious, född Simon John Ritchie (1957-1979) är främst känd från sitt medlemskap i punkgruppen Six Pistols. Hans artistnamn var från början ett ofrivilligt smeknamn som han slutligen själv accepterade. Han spelade bas i gruppen men sjöng även. Han dog blott 22 år gammal.

Paul Hewson (1960-), mer känd under artistnamnet Bono, slog igenom med rockbandet U2 där han sjöng och skrev texter. De producerade tillsammans 14 studioalbum och belönades med 22 Grammy Awards. På senare år har Bono satsat på sitt eget företagande, på andras lovande uppstartsföretag och ägnat sig åt filantropi.

Lisa Nowak (1963-) var en flygofficer som senare blev astronaut för NASA. Hon antogs till NASA som specialist på robotik. När hon var uppe för ett uppdrag på ISS år 2006 hade hon huvudansvaret för en robotarm. 2007 fick hon NASA space Flight Medal för väl genomfört arbete. Samma år blev hon även arresterad för kidnappningsförsök. Nowak har funnits med i NASAs planer att skicka upp människor till Mars. Hon bev dock avskriven och efter hennes fall har NASA tvingats göra en utredning kring hur de rekryterar astronauter och hur de tar hand om astronauternas psykiska hälsa.

Susie Päivärinta (1964-) är känd som medlem i pop-duon Lili & Susie. Hon var verksam som sångerska och låtskrivare. Duons storhetstid var under 1980- och 1990-talen. Hon ägnade sig och ägnar sig åt djurrätsfrågor.

Linda Evangelista (1965-) är en kanadensisk fotomodell som anses vara en av de största inom branschen. Hon har synts på mer än 700 omslag till modemagasin och liknande. Hon tilldelades många priser och bl.a. röstades hon fram som den främsta supermodellen genom alla tider av Fashion File 2008. Hon började arbeta som modell som 19-åring men redan som 16-åring reste hon till Japan för ett modelluppdrag där hon, visade sig, förväntades posera naken. Detta fick henne att helt vilja strunta i modellandet men ändrade sig några år senare. Evangelista har aktivt kämpat för forskning på HIV/AIDS och bröstcancer.

Jonathan Edwards (1966-) är världsrekordhållare i friidrottsgrenen tresteg, ett rekord som han slog 1995 på VM i Göteborg. Han har totalt vunnit sex mästerskapsguld inklusive ett OS-guld. På senare år arbetar han som sportkommentator. Först för BBC i flera år och nu för Eurosport.

Jarmo Sandelin (1967-) är en finskfödd svensk golfspelare. Sandelin vann fem tävlingar på Europatouren i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. Bästa året var 1999 då han vann två tävlingar.

Nick Heidfeld (1977-) är en formel1-förare från Tyskland som har gjort sig känd för att ha varit tvåa flest gånger utan att vinna någon stor tävling. Han har även varit på pallen flest gånger utan vinst. Jämn och på topp men aldrig bäst med andra ord.

Kenan Thompson (1978-) är amerikansk komiker och skådespelare. Han har främst blivit känd genom TV-showen Saturday Night Live och är den medlem som har varit med längst i showens historia. Thompson har även meverkat i en rad filmer och TV-serier. Tre Emmy-nomineringar har lett till en Emmy Award.

Grattis!

10 May 2019