Friidrotts-VM har börjat

Av: MJ

För alla som gillar att titta på VM i friidrott ligger det ovanligt sent på året. Det beror på att tävlingarna är förlagda till Doha, som är huvudstad i Qatar, där det är påfrestande varmt på sommaren. Nu är alltså tävlingen lagd från 27:e september till 6:e oktober.

Förra gången det var VM i friidrott var i London 2017. Då tog den svenska truppen ett silver genom Daniel Ståhl. Med en ganska ny generation atleter har Sverige chans på fler medaljer denna gång.

Den största medaljchansen är naturligtvis Daniel Ståhl som har varit jämn på en mycket hög nivå hela säsongen och sägs ha kastat 72 meter på träning veckan innan VM. Allt annat än medalj för Ståhl är förvånande.

Efter sitt fantastiska EM-guld i stavhopp är Armand Duplantis en medaljfavorit. Han är fortfarande relativt ung och det finns några hoppare som har varit mer stabila under säsongen. Duplantis har kapacitet att hoppa sex meter eller högre och det är ytterligare fyra eller fem hoppare som kan göra det. Den internationella nivån på stavhopp för herrar är ovanligt hög i år.

Övriga som kan lägga sig i en medaljstrid om de har sin bästa dag är Angelica Bengtsson, Fanny Roos, Tobias Montler, Perseus Karlström, Kim Amb och Andreas Kramer. Erika Kinsey tog sig inte vidare till final på grund av smärta i foten.

Oddsen, hos vissa spelbolag, ser bäst ut för ett guld och minst två medaljer från svenska deltagare. Det verkar realistiskt. Varje år blir vi dock överraskade av att någon presterar bättre än väntat och kanske minst lika ofta att någon presterar sämre än väntat. Vilka resultat kommer att sticka ut detta VM? Skulle det kunna vara Yolanda Ngarambe som har stigande form?

Chanserna för norksa medaljer är på papperet lika goda som för Sverige. Norge har en guldfavorit i Karsten Warholm som springer 400 häck. Han är regerande världsmästare och innehar europarekordet i och med sitt säsongsbästa på 46.92. Han har en hård konkurrent i Rai Benjamin som bara ligger några hundradelar bakom i sitt säsongsbästa. En av dessa två bör vinna Guld och kanske slår en av dem eller båda det gamla världsrekordet på 46.78. Även bröderna Ingebrigtsen har goda medaljchanser.

Som alltid undrar man vem som kommer att bli världens snabbaste det här året. Vinnare av 100 meter ska koras för både damer och herrar. Blir det en ny mästare? Vad tror du?

28 Sep 2019