Ebba-effekten?

Av: MJ

För några år sedan när jag satt och slötittade på TV-sändningar från Almedalens politikervecka dök det upp ett nytt ansikte som jag reagerade på. Aha, en politiker som går genom rutan. Politikern i fråga var Ebba Busch Thor innan hon föreslogs som ny partiledare för Kristdemokraterna (KD).

Efter det första intrycket blev jag inte förvånad att Busch Thor blev utsedd att ta över efter Göran Hägglund. När hon väl tillträdde gick det ganska knackigt. KD gick tillbaka i opinionen. Hade jag fel i mitt första intryck?

Ebba Busch Thor har dock växt in i rollen som partiledare och opinionssiffrorna ökade successivt. Idag kom det nya opinionssiffror från SVT/Novus. KD har lyckats ta sig över 10 procent. Det är starkt av ett parti som har varit nära att åka ur riksdagen ett antal gånger.

Vad beror det då på att KD går hem just nu? Kan det röra sig om en Ebba-effekt? Har allt fler sett hur hon har växt i sin roll, blivit mer självsäker och dessutom hittat en politisk linje som väljarna förstår? Efter min initiala iakttagelse tycker jag att det här är väntat. Jag tror delvis att det beror på personen Ebba. Även andra är inne på det spåret.

Kommentatorer och statsvetare spekulerar kring uppgången i relation till de andra partierna och särskilt till de partier som KD har tagit väljare ifrån. Den största gruppen som har bytt till KD kommer ifrån SD. Därefter kommer de nya väljarna från Moderaterna och Socialdemokraterna. Det är helt enkelt de tre största partierna som tappar till KD.

Någon kommentator tror att KD har närmat sig SD i sin politik och i sina förslag. Om det är sant är det inte så lätt att förstå varför KD också tar väljare från M och S. När statsvetarna försöker hitta politiska förklaringar landar jag allt mer i tron att det är en Ebba-effekt. Hon har blivit varm i kläderna och tydligare i sin politik. Det går ännu mer igenom.

Du som läser kanske tänker att jag som skriver redan är en frälst KD-anhängare. Jag har aldrig röstat på KD och jag kommer antagligen aldrig att göra det heller, trots Ebba. Det finns bara något rimligt över att Ebba Busch Thor tar plats.

Vad har du för hållning till KDs framfart?

3 Apr 2019