Det stora tågrånet

Av: MJ

Många i Storbritannien är fortfarande bekanta med det stora tågrånet som ägde rum i augusti 1963. Sexton män hade planerat att stoppa och råna ett tåg med en värdetransport. De lyckades och kom över pengar för ett värde av 2.6 miljoner pund. Den summan motsvarar med dagens penningvärde 53.5 miljoner pund (en bra bit över en halv miljard svenska kronor). Det är bytets storlek som ligger till grund för namnet, det stora tågrånet. Rånarna gömde sig på en gård där polisen senare hittade dem. Bara en del av bytet återfanns.

Rånarna använde inga skjutvapen. Endast en person blev skadad och det var tågföraren. Han blev slagen så allvarligt i huvudet att han inte kunde fortsätta sitt yrke. Hela händelsen ansågs så allvarlig att var och en av tågrånarna dömdes till 30 års fängelse.

En av rånarna, Ronnie Biggs, lyckades fly efter 15 månader med hjälp av en repstege. Han lyckades först ta sig till Bryssel och därifrån till Paris. Väl i Paris genomgick han plastikoperationer för att ändra sitt utseende. Biggs fru och barn mötte upp honom i Paris innan de reste vidare till Sydney, Australien.

Biggs med familj bodde i Australien i ca tre år innan Ronnie bestämde sig för att resa vidare till Panama och kort därefter Brasilien. Han hade fått flera tecken på att den brittiska polisen var honom på spåren. Därför flydde han till Sydamerika.

Efter en tid i Brasilien träffade Biggs en ny kvinna som han fick barn med. Detta visade sig vara till hans fördel för när Scotland Yard till slut fick tag på honom 1974 vägrade Brasilien att lämna ut Biggs. Enligt Brasiliansk lag kan inte en person som är förälder till ett brasilianskt barn utlämnas.

Biggs blev aldrig fängslad utan levde flera år som en fri man i Brasilien. Han var förhållandevis känd och fick skriva autografer. Under en tid hade han en musikalisk karriär där han bland annat spelade in en låt med Six Pistols.

1981 blev Ronnie Biggs kidnappad av ett gäng brittiska före detta soldater. De hade för avsikt att ta med honomm till Storbritannien och få en belöning. Den båt de använde fick dock motorproblem och de blev strandsatta på Barbados. Inte heller där kunde Biggs utlämnas till Storbritannien utan transporterades tillbaka till Brasilien.

Trots att storbritannien och Brasilien 1997 slöt ett utlämningsavtal beslutade högsta domstolen i Brasilien att Biggs skulle få stanna i Brasilien livet ut. Biggs var kvar fram till 2001 då han beslutade sig för att återvända till Storbritannien.

Den 7:e maj (för precis 18 år sedan) landsteg Biggs åter på brittisk mark fullt medveten om att han skulle bli fängslad. Det spekulerades om att hans hälsa hade försämrats och att han behövde vård. Detta avfärdade sonen Michael som förklarade att han skulle kunna ha fått den vård han behövde i Brasilien. Skälet till att han återvände var att han ville gå på en av sina favoritpubar och dricka en pale ale.

Biggs satt fängslad mellan 2001 och 2009. Han dog 2013, 84 år gammal.

7 May 2019